Något annat det är fel på? 

Tusentals äter ADHD medicin men det finns nästan ingen forskning på vad det får för konsekvenser på lång sikt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6243774

Antalet personer med adhd har ökat kraftigt under de senaste tio åren i Sverige. Det har även förskrivningen av adhd-läkemedel, som hjälper många med diagnosen. Samtidigt finns få studier som visar vad som händer på lång sikt med de barn, ungdomar och vuxna som äter medicinerna.

14-årige Felix minns hur han redan på lågstadiet tappade livsgnistan av det adhd-läkemedel han åt då. Han upplevde exempelvis att det inte längre var roligt att få leka ed kompisar.

– Saker jag i vanliga fall skulle längta efter, blev ingen längtan, säger Felix.

Än så länge finns det dåligt med forskning som följer personer över längre tid.

Majoriteten får adhd-läkemedel för att minska symptomen, men Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, konstaterar att det inte går att bedöma nyttan av läkemedelsbehandlingen längre än för sex månader.

Lars Jacobsson, ordförande i expertgruppen om adhd hos SBU, tycker att det är besvärande med så lite forskning.

– Det är jättesvårt att få pengar, alltså forskningsmedel för sådant, säger han.

Varför då?

– Det är nog ganska enkelt, att den här typen av forskning anses inte vara spjutspetsforskning.

Mikael Själin på Läkemedelsbolaget Janssen håller med om att det brister med forskning, och han är intresserad av att samarbeta kring befolkningsstudier.

Jag funderar ibland då det visar sig att allt fler går på ADHD medicen.

http://www.dn.se/sthlm/allt-fler-barn-utreds-for-adhd/

Antalet barn som utreds för ADHD-diagnoser ökar kraftigt i Stockholm. Förra året utreddes 27 procent fler än året innan, visar nya siffror

Sammanlagt gjordes i Stockholm runt 3.000 utredningar bland barn och unga under 2010. Av dem diagnostiserades cirka 75 procent med ADHD eller diagnos inom autismspektrum, till exempel Aspergers.

Är det så att det egentligen är ett normalt tillstånd som vi inte riktigt accepterar i vårt stressade sammhälle? Enligt socialstyrelsen är det 5 % av alla 15-17 åringa pojkar som medecinerar I vissa kommuner så många som 12 %. http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2015maj/alltflerungaanvanderadhd-lakemedel

Är så många "avvikande" eller är det så att det är normalt men vi har svårt att acceptera det som är lite annorlunda?

Är det så att personer med ADHD bara har mer energi och hinner mer och vi andra som inte hinner med får ett behov av att lugna ner dem? Eller att de bara behöver mer tid på sig eller är snabbare än vi andra? OK att medicin gör att man håller ihop mer men varför skall det behövas? Är det för att det är för stressigt eller vi har för höga krav? Är det rimligt att så många skall gå på medicin för att klara av vardagen är det inte något annat som är fel så? Bara en fundering.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln