Trycket ökar på försörjningsstöd

Fler behöver ekonomisk hjälpDet är fler och fler som behöver hjälp att klara av ekonomin.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6177223
Majblommans verksamhet i Skövde kallar i dag till extrainsatt möte. Det här efter att antalet hjälpbehövande i år slår alla rekord.
Anne-Marie Hedenberg arbetar som frivillig i flera hjälporganisationer, och hon ser att allt fler just nu hamnar i ekonomisk knipa.
– Vi har aldrig haft så mycket ansökningar som vi har i år. Det finns mycket bra i Sverige. Men den som inte har det bra, har det inte bra. Den har ju ingen nytta av allt som finns, Arenan här i Skövde till exempel, för de kan ju inte gå dit, säger hon.
En oväntad utgift kan räcka för att hamna rejält i klistret för allt fler, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån. I en undersökning svarar idag en femtedel att de inte har råd med en oförutsedd räkning på 11.000. Så har det inte sett ut sedan finanskrisen.

– De som sitter och bestämmer, de ser inte den här människan som har en tom plånbok.
De som drabbas hårdast enligt statistiken är kvinnor som redan lever på marginalen. Arbetslöshet hör till de främsta orsakerna, men det kan vara småsaker som gör att även de med låg lön hamnar i knipa, att barnen blir sjuka räcker, säger Anne-Marie Hedenberg.
– Det kan vara allergimedicin, antibiotika, smärtstillande. Finns inte 15 kronor så finns de inte, säger hon.

– Det finns människor som inte har råd att äta, bostad, inte har råd med kläder, glasögon, tänder. Då kan vi inte vara nöjda

Även försärjningsstöd känner av det
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6177298
Sara Friberg är chef för försörjningsstödsenheten i Skara, och hon ser just nu allt fler som har en så ansträngd ekonomi att minsta lilla kan leda till svårigheter.
– Det är fler som behöver stöd än vad vi kunnat förutspå, säger Sara Friberg.
Så gott som överallt i Skaraborg, med undantag för i en handfull kommuner, så räcker inte den budget som Socialförvaltningarna fått. Den spräcktes med besked ifjol och prognosen är densamma i år. I Skara beslutades nyligen att skjuta till ytterligare 4 miljoner för att klara verksamheten. Trots det saknas ytterligare 10 miljoner bara där.
– Det är klart att man önskar att pengarna räcker till, säger Sara Friberg.

Den stora utgiften är försörjningsstöd till arbetslösa och sjuka som inte har rätt till andra ersättningar, men även de som helt enkelt lever med små marginaler och tidigare kanske lyckats klara sig, kontaktar nu socialtjänsten, säger Sara Friberg.
– Sista månaderna har de blivit något fler. Det kan vara att det kört ihop sig liksom. En jättehög tandläkarkostnad. En elräkning. Det kan vara vad som helst, säger hon.
O de allra flesta har barn så det drabbar även dem. Att inte kunna åka på semester. Inte kunna åka och bada om man inte bor nära sjö eller hav så det är gratis. Inte kunna köpa något så enkelt som en glass.

Kanske inte konstigt att det blir så här
http://www.expressen.se/kvallsposten/mamma-skulle-gasa-ihjal-sina-barn-i-bilen/
Först gav den 30-åriga mamman sina små barn sömnmedel - sedan försökte hon gasa ihjäl dem i bilen.
Den ohyggliga tragedin stoppades i sista stund. Enligt polisen kommer barnen att överleva mordförsöket
Nu var det inte i Sverige men det skulle det lika gärna kunna ha varit

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln