Flyktingar och konsekvenser

Åsa Regner tror att det behövs mer resurser till socialtjänsten och efterlyser fler familjehem. Åsa Regner tror att det behövs mer resurser till socialtjänsten och efterlyser fler familjehem.

Efter uppdrag gransknings program om ensamkommande flyktingbarn så svarar nu ministern.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/stockholm/socialministern

– Jag blir upprörd. Det här är barn som behöver skydd men som inte får det. Just den här gruppen är kanske lite speciell på det sättet att de inte alltid vill ha kontakt med myndigheter eller samhället och har dåliga erfarenheter av det, men då måste man arbeta med nya metoder.

Men i Uppdrag granskning följer vi en kille som faktiskt går till socialjouren och ber om hjälp - ändå lyckas de inte fånga upp honom?

– Jag tror att man behöver hitta metoder att arbeta med den här gruppen. Regelverket är ganska klart och också ansvarsfördelningen.

Ensamkommande flyktingbarn är en allt större fråga. Förra veckan bara kom 700 ensamkommande flyktingbarn, och det här är en del av de barnen. Det gäller också att hitta platser åt barnen. Familjehem också. Det är brist på familjehem. Om man känner sig intresserad av att vara kontaktfamilj eller familjehem, eller god man åt ensamkommande barn, så finns det stort behov av det just nu.

Hon bekräftar att det behövs resurser och att det snart är budgett tider.

Och fler och fler går ut med att man behöver familjehem http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6245366

När kommunen söker familjehem i annonser på sin hemsida och i lokaltidningen är intresset hos allmänheten dock svalt, berättar Birgitta Dahlqvist som är enhetschef på socialförvaltningen i Karlsborg.

– Lite besviken är jag. Jag vet ju att det är svårt för alla kommuner att hitta familjehem, även till svenska ungdomar som behöver det, men jag hade en liten förhoppning om att det skulle finnas någon som ville hoppa på det här. Det är ju helt vanliga ungdomar som bara behöver en familj.

familjeliknande konstellationer med en mamma eller en pappa, syskon, husdjur och fritidsaktiviteter istället för hos personal på institution, är det bästa för de yngre barnen, anser hon.

– Många av de yngre har verkligen en längtan efter att få tillhöra en familj.

Och samtidigt visar vi ut familjer som bott här i tio år

http://www.expressen.se/nyheter/familjen-utvisas--efter-nio-ar-i-sverige/

Familjen Arutyunyan har bott i Sverige i nio år. Här har föräldrarna fått jobb och de tre barnen, ett fött i Sverige, går i skola och förskola. Nu ska de utvisas till Ryssland.

Efter en lång process har nu familjen överklagat utvisningsbeslutet till Migrationsöverdomstolen, men har inte särskilt mycket hopp kvar.

– Jag har tappat kraften och barnen mår riktigt illa av detta. Särskilt Jana som är 15 år. De kan inte förstå beslutet och ärligt talat kan inte jag det heller. Vi kräver ingenting. Vi försörjer oss själva och betalar skatt. Kan man inte bara lämna oss i fred?

– Jag vet som sagt inget om detta fall. Men om man fått sitt ärende prövat i tre instanser, men inte valt att följa det beslut som fattats, så kan man inte tillgodoräkna sig den tid man levt här. Det Migrationsdomstolen då säger är att du inte ska kunna ha en fördel i en asylprocess. I så fall förlorar hela systemet

Samtidigt lägger polisen i östra Skaraborg ut ett inlägg om en utvisning https://www.facebook.com/552708458105097/photos/a.594381700604439.1073741828.552708458105097/986551008054171/?type=1&theater Såg att det uppmärksammats i tidningen också men hittar det inte igen.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln