Att inte utreda kan vara ett brott
Hittade en äldre artikel.
En dom som kommer att kunna få konsekvenser. Socialtjänsten omfattas av lex Maria vilket innebär att man har inte bara anmälnings plikt utan anmälningsskyldighet. Men nu fastsälls även att man har utredningsskyldighet. Att inte utreda och eller inte utreda i tid kan leda till åtal för tjänstefel vilket testas just nu i högsta domstolen.
http://www.hd.se/nyheter/sverige/2014/12/18/missad-anmalan-kan-vara-brott/
— Det lyfter upp Socialtjänstlagens tvingande bestämmelse om att man ska anmäla så fort man får kännedom om något som kan göra att socialtjänsten måste ingripa till ett barns skydd. Och nu har vi fått klart för oss att det sker under straffansvar för den som omfattas av anmälningsskyldigheten, säger My Hedström, byråchef på åklagarmyndighetens rättsavdelning, till TT.
Såväl privata som offentliga verksamheter påverkas av HD:s beslut. Nu måste personal som har anmälningsplikt få information, anser My Hedström.
— Man måste lyfta fram att man riskerar att dömas för brott om man inte följer anmälningsskyldigheten, säger hon.
Avgörandet från HD gäller ett ärende där en föreståndare på en förskola i Malmö väntade nio dagar med att polisanmäla en anställd som misstänktes ha förgripit sig sexuellt på barn på förskolan. Hovrätten över Skåne och Blekinge friade föreståndaren från misstanken om tjänstefel med hänvisning till att det inte rörde sig om myndighetsutövning — men HD tycker alltså annorlunda.
— Nu får hovrätten pröva om det finns förutsättningar för att döma för tjänstefel. Första kravet för att dömas för tjänstefel är att det ska vara vid myndighetsutövning, säger Ella Nyström, justitieråd vid HD.
Flera fall där anmälningsplikten har brustit har uppmärksammats på senare år. Enligt en utredning brast exempelvis skolpersonal när den fick kännedom om att den mördade åttaåriga flickan Yara Alnajjar i Karlskrona troligen for illa.
— Justitieombudsmannen har i flera uttalanden slagit fast att anmälningsskyldigheten är absolut. Det finns inget utrymme för anmälaren att själv utreda om det ligger något i uppgifterna man har fått kännedom om, säger My Hedström.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Linda Karlsson » Tobias får hem sin son: ”Han har ju kämpat , så tycker de är rätt”
-
Oskar » Efterlyste eget familjehem på sin blogg: ”Jag vill ha henne som min dotter”
-
Cattis » JO åtalar socialsekreterare: ”Bara för att jag sa era jävla paddor till soc så tog soc mitt barn. Jag har visa..”
-
Anders Carlander » ”Äntligen kan LVU skrotas”: ”Jag tycker att LVU ska ändras och att det ska vara den sista åtgärden som får gö..”
-
Liliana » ”Äntligen kan LVU skrotas”: ”Hej! Mina barn omhändertogs med hjälp av denna lagen och Socialens maktmissbruk..”
Bloggarkiv
Länkar
- Vi måste kämpa för barnen
- Allt fler i ekonomisk knipa
- Trycket ökar på försörjningsstöd
- 4 årig flcika lämnad i varm bil i 40 minuter
- Elevhälsan kritiseras av skolinspektionen
- Skandalboende fick 5000 kr per dygn
- Kommuner berättade inte om kaoset
- BO kritiserar panikplacering
- Nu kan barn och unga lättare kräva sina rättigheter
- För placerade barn och unga
- I tre år har Tobias kämpat för sin son
- Dom idag; Tobias får hem sin son
- Blivande socionomer gjorde olika bedömningar av lika fall
- "Om staten inte ansvarar för vanvårdade fosterbarn, vem är det då?"
- Barn drabbas när personalen flyr socialtjänsten
- ”Diskrimineringslagen saknar barnperspektiv”
Etikettmoln
facebook inlägg seminarie poddradio juridik film debattartikel reklam betänknade motion dokumentär uppdrag tvinslag ledare utredning utbildning upplysning gott exempel rapporter artiklar information tv inslag radio inslag artikel debatt artikel blogg reportage artiklel artikel barnuppfostran pressmeddelande forskning krönika dokumentär film namn insamling domar blogginlägg flyktingbarn riktlinjer fakta rättigheter video förord mobbing radioinslag utbildnings video