Ny farlig trend

Att låta barnet mata sig självt kan ha negativa konsekvenser.  Foto: Colourbox Att låta barnet mata sig självt kan ha negativa konsekvenser. Foto: Colourbox

Det har kommit en ny farlig trend. Barn skall äta själva

Men nu varnar forskare små barn klarar inte att äta så mycket eller rättare sagt få i sig så mycket som de behöver om de äter själva.

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/barn/experter-varnar-for-den-nya-babytrenden-blw/

BLW kallas en matningsmetod som nu sprider sig bland nyblivna föräldrar i Storbritannien och Australien.
Det handlar om att lära små barn att äta själva redan från födseln.

Men näringsfysiologer och andra experter varnar för den nya trenden.
– Det finns många kritiska aspekter, säger den norska överläkaren Ingrid B Helland
Man ammar i några månader, men så fort bebisen visar intresse för fast föda ska detta ska styra övergången från bröstmjölk till riktig mat. Och barnet ska själv få stoppa käket, som inte får vara av grötkonsistens utan i bitar, i munnen.
Ur ett uppfostringsperspektiv låter detta kanske vettigt, men ur näringssynpunkt är det mycket bekymmersamt, varnar experter.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning visar samband mellan amning och hög IQ

Viktigt med järn
– Omkring sexmånadersåldern har barn en väldigt låg järnnivå i kroppen, och de är väldigt beroende av järn. Den mat som de själva kan komma åt och stoppa i munnen är det mycket lite järn i.
– Det blir dessutom lätt bara små munsbitar, vilket inte är tillräckligt i den åldern, säger Ingrid B Helland, överläkare vid Rikshospitalet i Oslo, till norska TV2.

Men hon tillstår också att metoden har vissa poänger. Bäst är att låta sig inspireras av några moment, samtidigt som man ser till att bebisen får i sig tillräckligt med nödvändig näring.

– Det är absolut viktigt att låta barnen delta i familjens måltider, att de får sitta med vid bordet och smaka och titta på den mat som de andra äter, säger Ingrid B Helland.

LÄS OCKSÅ: Allt färre mammor ammar sin nyfödda

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln