Solskens historier

I svall vågorna av flyktingströmmen dyker det då och då upp solskens historier.

Som 15-årige Kader Aweis från Damaskus som flydde för över två år sedan och hamnade i Hjo. I går kom hans småbröder och mamma till Sverige.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6251173

Klockan 11:20 i går landade ett flygplan från Istanbul på Landvetter flygplats. Kader Aweis och hans storebror stod samtidigt i ankomsthallen och väntade.

De kramarna och pussarna som de sedan fick var sådana kramar och pussar som en mamma ger till barn hon inte sett på över två år. Barn som hon släppt iväg på en farlig resa.

- Jag och min storebror reste till Libanon, Egypten, Libyen. Sedan båt till Italien, till Frankrike, Danmark och sedan till Sverige, hade Kader berättat för mig innan hans mamma Snaa och hans småbröder Ahmad, 12, och Mahmoud, 10, kom ut i ankomsthallen

Småbrorsorna har växt, konstaterar Kader.

– Dom var så små... Men dom känner igen mig.

Han säger också att hans mamma, som sitter och tittar på oss, är väldigt glad. Att han har saknat henne jättemycket och att hans pappa, som finns i Turkiet, också har fått uppehållstillstånd och att han väntas komma om några veckor.

Hörde om en fostermamma som fick en pojke. Tror han var 11. Han hade varit i Sverige i knappt 2 veckor. Han hade kommit ifrån sina föräldrar och hade hängt på andra och hade tillsist hamnat här. Hon frågade om han mindes något telefonnummer till någon "hemma". Jo ett. Han försökte med lite hjälp men det verkade vara fel. Han försökte igen och hör och häpna. Någon svarade. Efter att ha talat en stund grät pojken och fostermamman förstod att det var mamman som återvänt hem. Hon bad att få tala med fostermamman och kunde inte mycket engelska men tack tack upprepades.

Ingen hade tänkt på att fråga honom tidigare. 

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln