Rekord intresse

barnen som kommer hit ensamma att de kommer få en familj barnen som kommer hit ensamma att de kommer få en familj

Det verkar som all rapportering om flyktingar har fått upp ögonen på folk. Intresset för att bli familjehem är rekordstort.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6250826

Telefonen ringer oavbrutet på familjehemsenheten i Göteborg och mejlkorgen är nästan full med frågor från människor som vill bli familjehem och ge ett barn på flykt en trygg plats.

På bara fyra dagar har familjehemsenheten fått över 130 mejl mot normalt mellan fyra och åtta mejl per dag. Telefonsamtalen har de inte hunnit räkna.

Situationen ser liknande ut på fler ställen i landet. I Stockholm beskriver säger man att alla enheter är totalt nedringda, och även i Malmö hör fler intresserade av sig.

När Alingsås kommun gick ut och vädjade efter fler familjehem var gensvaret större än man kunnat önska.

Nu återstår utmaningen att ta hand om alla frivilliga som hör av sig. Mer personal behövs både till utbildningar av nya familjehem och för att svara på alla frågor. Och behovet är stort.

I somras fanns 960 familjehem i Göteborg och en prognos säger att till slutet på nästa år kommer ytterligare 600 behövas.

– Nu krävs det att vi fortsätter att jobba och tar hand om alla intresserade människor så vi får ett bra resultat, säger Eva Kollberg på Göteborg Stad.

Vad betyder det att så många hör av sig?

– Det betyder att barnen som kommer hit ensamma att de kommer få en familj, att de får ett hem och komma till och det är väl det finaste vi kan ge, avslutar hon.

Sedan ett familjehem som började nu i år. Hon har flyktingbarn och de talar via översättnings program på datorn.

Intresset för att hjälpa de flyktingar som kommer till Sverige har ökat den senaste tiden. I Linköping finns idag 37 ensamkommande flyktingbarn i jourhem i väntan på ett permanent familjehem. En av dem som öppnat upp sitt hem är Anna Adolfsson i Österstad.

Ett längre reportage på
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6250896

En del blir faddrar

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6250532

Engagemanget och viljan att hjälpa till har väckts hos många människor. Ett område där detta nu märks är i Borås Stads fadderverksamhet för nyanlända.

Vanligtvis får man in en intresseanmälan i veckan av någon som är intresserad av att om att bli fadder för en nyanländ person. När P4 Sjuhärad träffar fadderprojektet har man, sedan i torsdags, fått in 35 intresseanmälningar och de fortsätter att strömma in.

Josefine Nyman och hennes familj väntar nu på att få bli faddrar. Det enda som kvarstår är att familjen ska matchas ihop med en annan familj, så att man kan få ett bra utbyte av varandra.

– Dels blir det berikande och utvecklande för mig och familjen. Sedan känns det viktigt att kunna vara med och bidra, att vara en vägvisare in i det svenska samhället för nyanlända, säger hon.

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln