Barn drabbas när personal flyr socialtjänsten

Tolv av femton kommuner anlitar i dag konsulter inom socialtjänsten. Ändå klarar inte flera av kommunerna sina uppdrag.
Situationen inom socialtjänsterna i länet är ansträngd. Många som jobbar med barn-och ungdomsärenden slutar på grund av den höga arbetsbelastningen.

Sofie har i över femton år tagit emot många utsatta barn i sitt familjehem. Hon upplever att kontakten med socialtjänsten inte fungerar, varken för henne eller för barnen.

– De byter tjänster och slutar och ibland kanske man får ett mail att någon har slutat, och man inte vet vem som ska bli den nya sekreteraren, säger Sofi Eklund.

De flesta socialkontoren i länet saknar i dag en eller flera socialsekreterare som arbetar med barn och ungdomar. I Mora har sex socialsekreterare slutat sen början av 2013. Alla lediga tjänster utom en har nu tillsatts, men erfarenheten är låg. Det är bara två som jobbar med barn-och ungdomsärenden som har jobbat längre än tre år.

Klarar inte att följa lagen

Johan Krumlinde har jobbat som socialsekreterare på barn-och ungdom i ett år och en månad när vi träffar honom. Han tror att många slutat i Mora för att det inte går att göra jobbet inom tidsramarna.

– Det är hög arbetsbelastning och då blir det tufft. Jobbar man med barn och ungdomar, särskilt som är en utsatt grupp, så hinner man då inte med att göra det ska eller det man vill och tycker att man behöver så tar det ganska mycket på en. Så jag tror att det är en stor anledning. Vi behöver ha in mer folk, säger Johan Krumlinde

De nyanställda slutar

Den höga personalomsättningen leder till att flera socialtjänster i länet bryter mot en av delarna som socialtjänstlagen bygger på - nämligen kontinuitetsprincipen. Den utgår från att det ska vara trygga och förtroendefulla relationer mellan barn och socialsekreterare och att barnet ska få möjlighet att ha kontakt med samma socialsekreterare under hela ärendetiden, till och med om behandlingsformen förändras.

För att fylla dom tomma stolarna på socialkontoren runt om i länet använder i dag tolv av länets femton kommuner konsulter för att täcka upp. Det gör att den som behöver hjälp tvingas träffa olika socialsekreterare i ännu större omfattning än tidigare.

– Inom den sociala barn- och ungdomsvården kan vi inte ha ett system som i sjukvården. Vi kan inte ha stafettsocialsekreterare, det fungerar inte. Den problematik som de här medborgarna, våra mest skyddslösa, kräver att det är en person som vet hela historien. Som de kan berätta för, och som också har ett ansvar för att hålla dem i handen hela vägen ut, säger Heike Erkers som är ordförande på fackförbundet Akademikerförbundet SSR.

Följer inte hela vägen ut

En hög personalomsättning inom barn-och ungdomsarbetet leder till att fler barn och familjer får sina handläggare utbytta. Samtidigt anlitas konsulter för dyra pengar. Trots inhyrda socialsekreterare så klarar inte till exempel Mora sitt uppdrag. Här byts många socialsekreterare ut, samtidigt som dom som jobbar inte hinner göra sina utredningar enligt lagens krav på fyra månader.

– Vi försöker ju med så mycket stöd som möjligt för att socialsekreterarna ska orka med situationen. Men det är ett bekymmer. Vi har anställt en administrativ hjälp till pesonalen, så att man försöker att avlasta socialsekreterarna administrativt, säger Pia Blomqvist. säger Pia Blomqvist som är avdelsningschef på Individ- och familjeomsorgen i Mora.

Undersökningsföretaget Novus har gjort en enkät på uppdrag av fackförbundet Akademikerna. Där svarar 7 av 10 socialsekreterarna i Dalarna att dom vill byta jobb. Hälften av socialsekreterarna svarar dessutom att dom inte kan jobba rättsäkert på grund av ärendemängden.

– Hela tanken med det sociala arbetet kopplat till barn och unga förutsätter kontinuitet, och jag tycker att man bryter mot det, säger Heike Erkers.

Är det så allvarligt att man riskerar att bryta mot socialtjänstlagen som det ser ut nu?

– Ja i våran Novusundersökning så säger ju våra medlemmar att man gör det, man följer inte socialtjänstlagen. Så det har vi ju siffror på fullt ut att det är så. Så att man riskerar inte, man gör det, säger Heike Erkers.

I Mora kämpar socialtjänsten för att få fler socialsekreterare att stanna kvar, för att hinna med ärendemängden. Trycket på de anställda är högt.

– Det är ju bekymmersamt för att de unga nya stannar inte kvar. Det är en jobbig situation, säger Pia Blomqvist.

Fler lämnar

Två veckor efter att vi intervjuar Johan Krumlinde i Mora berättar han för oss att han har bestämt sig för att säga upp sig. Och inte bara han, utan även en socialsekreterare till som jobbar med barn-och ungdomsärenden. Nu är åter tre platser tomma på barn-och ungdomsenheten på socialtjänsten i Mora. Och runt om i länet ser det liknande ut.

– Nu måste politikerna se sanningen i vitögat och faktiskt satsa, det är det det handlar om. Och se till så att förutsättningarna förändras och blir så bra som möjligt. Jag tror absolut att man kan vända den här situationen, men man är farligt ute nu på många ställen, så är det, säger Heike Erkers.

– Det är jätteolyckligt när det byts ut, barnhandläggare. För det tar lång tid för barnet att bygga upp ett förtroende och få tillit till en ny person, säger Sofie Eklund.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/socialtjansten-bryter-mot-lagen-1 

Imorgon fortsätter SVT Nyheter Dalarnas granskning av socialtjänsterna i länet.
Johan Sundströmjohan.sundstrom@svt.se

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln