Fostermamma hotar stämma Marks kommun 

Eva Hallgren kämpar för att samhället ska lägga större vikt vid barnens perspektiv vid fosterhemsplaceringar. Eva Hallgren kämpar för att samhället ska lägga större vikt vid barnens perspektiv vid fosterhemsplaceringar.

I dag blir betänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård offentligt och utredaren kommer att presentera ett förslag till ny LVU.
Fostermamman Eva Hallgren hoppas att politikerna tar det på allvar. Samtidigt avslöjar hon att hon tänker stämma Marks kommun på 400 000 kronor.


Lag med särskilda ­bestämmelser om vård av unga. (LVU) reglerar tvångsomhändertagande av personer som är ­under 18 år.För fem år sedan sände Uppdrag granskning ett reportage om hur Marks kommun under uppseendeväckande former tagit fosterbarnen ifrån Eva Hallgren och hennes man. Sedan dess har Eva Hallgren, som bor i Väla utanför Lidköping, kämpat för att samhället ska lägga större vikt vid barnens perspektiv vid fosterhemsplaceringar.
– Börjar man omplacera barn finns det en tendens till att det fortsätter. När samhället inte ser barnens perspektiv dör de på insidan. De tappar tron på myndigheter, vuxenvärlden och ser sig själva som problemet, säger Eva Hallgren.

Uppdrag gransknings avslöjande ledde till att två tjänstemän och en politiker i Marks kommun dömdes för tjänstefel. Men Eva Hallgrens kamp slutade inte där. Istället har hon försökt uppmärksamma politikerna på det som hon menar är ett utbrett problem. Nyss överlämnade hon boken Det är inte enskilda ärenden till ledamöterna i socialutskottet.
– Jag har varit uppe i riksdagen några gånger och varje gång får jag höra att ”vi lägger oss inte i enskilda fall”. Men det här är inte enskilda fall. Därför började jag skriva ett brev i veckan till det förra socialutskottet. Totalt blev det 55 ärenden i 48 brev, berättar Eva Hallgren.

De breven har hon nu sammanställt i en bok som hon hoppas gör att det nya socialutskottet ska ta frågan på större allvar.

På förmiddagen i dag lämnar regeringens utredare Håkan Ceder sitt förslag till en ny LVU. Förra regeringen gav honom uppdraget att se över hur samhället hanterar barn och ungas rätt vid tvångsvård. Eva Hallgren tror att förslaget kommer att innehålla många nyttiga åtgärder. Men hon tvekar på om den kommer att få några verkliga effekter och hänvisar till bristen på åtgärder efter tidigare utredningar.
– Lagen säger att man ska lyssna på barnen men vad är det för vits om lagarna inte följs? Lagen måste kopplas ihop med konsekvenser för de som bryter mot dem, säger Eva Hallgren.
Strax före klockan sju kommer hon att medverka i Nyhetsmorgon på TV4.
– Jag kommer att släppa en stor bomb. Vi tänker stämma Marks kommun på 400 000 kronor för det som hände, säger Eva Hallgren.

Eva Hallgren påpekar att tidigare rättegång bara handlade om tjänstefelen. Nu vill hon pröva om en fosterfamilj som behandlats felaktigt kan anses vara ett brottsoffer.
– Det har aldrig testats i Sverige tidigare. Men vår advokat har granskat domar i Europadomstolar som pekar på att när barn har bott hos en fosterfamilj så länge ska det jämställas med biologiska eller adopterade barn.

Först kommer familjen att erbjuda Marks kommun att göra upp i godo. Men Eva Hallgren tvivlar på att det kommer att bli så. Hur det kommer att gå i en eventuell rättegång tycker hon är svårt att bedöma.
– Jag har ingen aning men vi vill få upp det här på agendan och är beredda att köra hela vägen till Europadomstolen om det krävs, säger Eva Hallgren.
Jon Weihard 0510-89703 jon.weihard@nlt.se
http://nlt.se/nyheter/lidkoping/1.4099994-fostermamma-hotar-stamma-marks-kommun

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln