Familjehem: Det kan inte få fortsätta så här

De tre syskonen omplacerades och nu väljer familjehemmet att anmäla kommunens agerande. Foto: Janerik Henriksson / TT De tre syskonen omplacerades och nu väljer familjehemmet att anmäla kommunens agerande. Foto: Janerik Henriksson / TT

Östra Göinge För nästan tre år sedan placerades tre syskon från Östra Göinge i ett familjehem. Under våren flyttades plötsligt barnen.
Fosterföräldrarna valde att anmäla kommunen till IVO, inspektionen för vård och omsorg, eftersom de anser att ärendet inte gått rätt till.

Som tidningen tidigare i veckan berättade om har Östra Göinge kommun nu fått kritik från IVO för brister i handläggningen på ett flertal punkter.
Fostermamman, vi kan kalla henne Linda, tycker inte att det räcker.
– De gör så här gång på gång. Vi fick veta från IVO när vi skickade in vår anmälan att de har en sju-åtta liknande fall från Östra Göinge kommun.
Det var första gången Linda och hennes familj agerade familjehem. Hon berättar att de tog emot de tre syskonen och försökte skapa en så bra tillvaro som möjligt för att de skulle känna sig trygga och välkomna.
– De var inte så gamla när de kom hit och för den minsta är de här tre åren det stället de bott längst.

Efter hand som barnen började känna sig mer bekväma började de också prata mer med fosterföräldrarna om vad de varit med om. Det visade sig att syskonens situation varit tuffare än någon visste.
– De har varit med om mycket, säger Linda med gråten i halsen.
Just därför tycker hon det är extra olämpligt att rycka upp barnen från det som de kommit att betrakta som sitt hem, och dessutom dela på dem.
Linda berättar att hon och hennes familj inte heller fick några indikationer på att familjehemmet inte skulle duga och att kommunen funderade på att flytta barnen.
– Vi hade ett bra samarbete med både skolan, vården och bup, barn- och ungdomspsykiatrin, där barnen gick, säger hon.
– Det har inte gjorts någon utredning och ingen har påtalat att vi gjorde något fel. De har inte pratat med varken oss, skolan eller bup.

Linda fick höra att en av anledningarna till att barnen omplacerades skulle vara att de inte gjort de framsteg som socialsekreteraren hoppats på.
– Men jag har pratat med läkarna och de säger att barnen kanske aldrig kommer att kunna lämna det som hänt bakom sig helt och hållet. Det bästa vi kan göra är att se till att de är trygga.

Till IVO har kommunen uppgett att de ansett att det fanns samarbetssvårigheter med familjehemmet och att de skulle varit svåra att få kontakt med. Det säger Linda inte stämmer alls.
– Vi föreslog till och med att socialsekreteraren skulle komma och träffa barnen oftare. Det bestämdes att hon skulle komma en gång i månaden och ha telefonkontakt en gång i månaden, men det hände aldrig.

Enligt IVO:s utredning framgår det av handlingarna att socialsekreteraren den 26 maj 2014 inte träffat barnen i hemmet alls under de senaste sex månaderna, eftersom familjehemmet inte varit hemma, eller så har besöken ställts in på grund av sjukdom.
Den 24 november visar anteckningarna att socialsekreteraren under perioden träffat barnen två gånger och har genomfört ett enskilt samtal. Men det finns under samma period inga anteckningar om att man skulle ha planerat besök som inte blivit av.
Beslutet att omplacera barnen togs av vice ordförande i Östra Göinges individutskott. Detta trots att behovet av omplacering inte var akut.
– Det var tydligen så att socialsekreteraren hade funderat och det hela bygger på hennes tankar, säger Linda.

Barnen skulle till sin avlastningsfamilj, men blev i stället hämtade i skolan av socialtjänsten.
– Vi fick veta senare på dagen att de inte skulle komma tillbaka. vi fick inte ens säga hej då till dem!
Linda har inget hopp om att barnen skulle få komma tillbaka till henne och hennes familj igen.
– Men vi vill ändå göra vad vi kan för att de ska få det bra. Och det här måste stoppas, det kan inte få fortsätta på det här viset.

Norra Skåne har varit i kontakt med kommunen. som i nuläget inte vill kommentera kritiken från IVO.

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.
http://www.nsk.se/2015/06/27/familjehem-det-kan-inte-fa-fortsatta-sa-har/

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln