Ny LVU ska stärka barnperspektiv

Rättssäkerheten för barn som tvångsomhändertas ska bli bättre. Det menar regeringens utredare Håkan Ceder som i dag presenterar ett förslag till ny lagstiftning på området. Rättssäkerheten för barn som tvångsomhändertas ska bli bättre. Det menar regeringens utredare Håkan Ceder som i dag presenterar ett förslag till ny lagstiftning på området.

Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér tar i dag emot betänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård.

Utredaren Håkan Ceder skriver på DN Debatt i dag att man föreslår att dagens LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) ska ersättas av en ny lagstiftning där barnperspektivet är tydligare och att deras grundläggande rättigheter tillgodoses även vid tvångsvård.

"Tvångsvården ska vara trygg och säker, ändamålsenlig och präglas av kontinuitet. Den ska ges med omtanke, bygga på respekt och ges utifrån en helhetssyn. Ett barn som vårdas utanför det egna hemmet ska ha rätt till samhörighet med anhöriga och närstående – till exempel med syskon – och kontakt med hemmiljön. Han eller hon ska ges möjlighet till fritid anpassad efter ålder och intresse" skriver Håkan Ceder.

I samband med P1-dokumentären Att ta ett barn sändes (del 1 och del 2) sa Håkan Ceder:

– Vi kommer att föreslå en tydligare lagstiftning och det kommer att innebära en starkare rättsäkerhet för både barn och föräldrar.

Under 2013 omhändertogs 8055 barn och ungdomar enligt LVU, uppger Socialstyrelsen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6199154

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln