Vass kritik mot socialtjänsten


Familjehem som tar hand om barn som far illa har inte utretts. Det är en av flera allvarliga brister som konstateras efter IVO granskat socialtjänsten i Färgelanda.Det handlar om barn som placerats i Färgelanda. Bohusläningen har tidigare rapporterat om socialtjänstens problem och hur ett högt tryck på oerfaren personal lett till att man kallat in konsulter. Detta på grund av många orosanmälningar om barn som far illa. Även i höstas uppmärksammades brister i utredningarna om hur barnen sen placerats.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg riktar nu allvarlig kritik för hur placeringar i familjehem gjorts. I ett fall har familjehemmet till exempel inte utretts. I ett annat fall har ett ensamkommande flyktingbarn hämtats av polis när han hade begett sig från familjehemmet han bodde i - en tvångsåtgärd som inte var tillåten. I ytterligare ett hem som hade valts ut av socialtjänsten förekom en av föräldern i polisens belastningsregister.

Familjehem som tar hand om barn som far illa har inte utretts. Det är en av flera allvarliga brister som konstateras efter IVO granskat socialtjänsten i Färgelanda.Det handlar om barn som placerats i Färgelanda. Bohusläningen har tidigare rapporterat om socialtjänstens problem och hur ett högt tryck på oerfaren personal lett till att man kallat in konsulter. Detta på grund av många orosanmälningar om barn som far illa. Även i höstas uppmärksammades brister i utredningarna om hur barnen sen placerats.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg riktar nu allvarlig kritik för hur placeringar i familjehem gjorts. I ett fall har familjehemmet till exempel inte utretts. I ett annat fall har ett ensamkommande flyktingbarn hämtats av polis när han hade begett sig från familjehemmet han bodde i - en tvångsåtgärd som inte var tillåten. I ytterligare ett hem som hade valts ut av socialtjänsten förekom en av föräldern i polisens belastningsregister.

Nu har Färgelanda kommun fram till september på sig att åtgärda bristerna. Bohusläningen har sökt socialchefen utan resultat. I IVO:s intervju med chefen för Individ- och familjeomsorg pekar hon på att en hög personalomsättning varit en bidragande orsak. Men att det nu finns en handlingsplan för åtgärder.EMMA-KARIN BJÖRK
redaktionen@bohuslaningen.se

http://m.bohuslaningen.se/nyheter/dalsland/1.4104703-vass-kritik-mot-socialtjansten

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln