Dubbel kränkning

Fem personer som blivit vanvårdade i fosterhem och på barnhem och nekats ersättning från staten lämnar i dagarna in en överklagan till Europadomstolen. Fem personer som blivit vanvårdade i fosterhem och på barnhem och nekats ersättning från staten lämnar i dagarna in en överklagan till Europadomstolen.

Över hälften av alla som ansökt om ersättning har fått avslag som inte kan överklagas.

– När man gick in i salen där tre människor satt och stirrade på en så var det väldigt kyligt. Och jag kände nog att det här var redan klart när jag kom in, vad som skulle ske och hur det skulle bli. Och det blev nog som jag tänkte, säger Björn Öhman, en av de som fått avslag

Björn Öhman som är 64 år har än idag mycket svårt att prata om vad som hänt honom som barn i flera fosterhem - därför tvekade han att ansöka om den ersättning på 250 000 kronor som staten gett till personer som utsatts för övergrepp och försummelser i samband med samhällsvård.

Från år 2013 och fram till årsskiftet var det möjligt att ansöka - nu har ersättningsnämnden fattat 4000 beslut och av dom har 52 procent fått avslag.

Enligt Björn Öhman hittade nämnden bland annat inga bevis för att han bott i ett av dom fosterhem han uppgett - därför fick han inga pengar.

– Jag fick helt enkelt avslag och det känns som att jag är kränkt en gång till på detta viset.

Han upplever hela processen rättsosäker:

– Du ska ju sitta där och sälja dig ungefär som du ska sälja en bil. Så ska du sälja ditt liv för tron att du ska kunna få lite pengar och det tycker jag blir helt galet.

Björn Öhman är en av fem personer som nu lämnar in en grupptalan till Europadomstolen. Gruppen anser att ersättningsnämnden har fattat godtyckliga beslut - och är kritiska mot att besluten inte går att överklaga.

Göran Ewerlöf som är ordförande i ersättningsnämnden säger att nämnden försöker behandla alla lika med medger att det kan vara lättare för vissa:

Det är dock mycket svårt att få Europadomstolen att verkligen pröva fallet - bara någon procent av alla fall tar sig igenom - Men detta är gruppens enda chans att få regeringen att återigen se över frågan om ersättningen till vanvårdade säger Björn Öhman:  

– Jag tycker många människor blivit orättvist behandlade, det är många fler än jag som inte fått någon ersättning, så jag tycker nog man ska försöka dra upp det här på ett eller annat vis igen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6203407

Alexandra Svedberg
Alexandra.svedberg@sverigesradio.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln