Haddile får stanna

Haddile, som fyllde fem år förra veckan, får stanna i Sverige.

– Vi vill bara jubla, hjula och hoppa jämnfota, säger Malén Liewehr som nu räknar med att få vårdnaden om den lilla flickan.

– Och tack alla Aftonbladetläsare för allt stöd och all hjälp.
Idag kom Migrationsverkets besked om att Haddile får permanent uppehållstillstånd i Sverige och därmed kan bo kvar hos ”sin” familj i Broby.

Tidigare har man försökt utvisa henne, men tvingades ändra sig sedan bland annat 175 775 Aftonbladetläsare skrivit på listor och protesterat mot utvisningen. Sedan dess har det varit många turer – men nu är det fest hos familjen Liewhr i Broby. Nu blir Haddile svensk.

Ska fira med makaroner

– Vi är så fruktansvärt glada, jublar Malén. Och i kväll har alla barnen fått välja mat för är här det fest. Alla villa ha pizzza. Alla utom Haddile som ska fira med köttbullar och makaroner. Det är det bästa hon vet.

Haddile var bara några månader när hon kom till familjehemmet i Broby där hon nu sedan länge ser Malén och Miklos Liewhr som sina föräldrar.

– Hon är ju vår lilla tös, säger paret. Helst vill vi adoptera henne, men viktigast nu är att vi får vårdanden av henne. Och i fortsättningen ska hon få heta Liewhr i efternamn.

”Är så tacksamma”

– Vi vill tacka alla som hjälpt och stöttat oss. Vi är så tacksamma. De handlar om såväl Brobyfolk som för oss helt okända människor. Vi har fått stöd av socialförvalningen och inte minst av de 175 775 som skrev på Aftonbladets listor.

Själv har Haddile inte förstått så mycket av all uppståndelse. Hon har ju sett familjehemmet som sitt riktiga hem och familjen Liewhr som sin riktiga familj. Och på dagiset i Broby har hon sina kompisar.

Hon föddes i Lund den 30 juni men tre veckor senare åkte hennes mamma från Sverige och lämnade över sin dotter till en manlig bekant. Några månader senare fördes hon till sjukhus, svårt undernärd och illa misshandlad. Skadorna var allvarliga.

Starka protester

Efter en tid på sjukhuset placerades Haddile på familjehemmet i Broby där hon fått mycket kärlek och omvårdnad.

Sommaren 2012 beslutade Migratiopnsverket att utvisa den lilla flickan för att hon skulle återförenas med sin biologiska mamma. Men protesterna blev starka och myndigheten ändrade sig och gav henne tillstånd att stanna i två år.

Den biologiska mamman fanns i Algeriet och krävde senare att få sin dotter tillbaka. I december 2013 kom hon till Sverige och fick träffa sin dotter i familjehemmet i Broby.

– Sedan dess har hon inte haft någon kontakt med Haddile och har inte gjort några anspråk på återförening, berättar Malén Liewehr.

Därför sökte man för ett par månader permanent uppehållstillstånd för Haddile och idag kom alltså beskedet från Migrationsverket: Haddile får stanna i Sverige.

– Man ansåg att det fanns särskilt ömmande skäl och att hon nu dessutom har en stark anknytning till Sverige, jublar Malén.

Vill dela glädjen

De sociala myndigheterna i Lund har yttrat sig i ärendet och gett ett mycket stort stöd till familjen i Broby.

– Därför utgår vi såklart ifrån att Haddile bli kvar hos oss nu. Precis som vi alltid har hoppats.

– Vår stora glädje vill vi dela med alla som stött oss.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21081972.ab

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln