Saknas goda män 

Ökningen av ensamkommande flyktingbarn gör att kommunerna måste kraftsatsa på rekryteringen av särskilt förordnad vårdnadshavare Ökningen av ensamkommande flyktingbarn gör att kommunerna måste kraftsatsa på rekryteringen av särskilt förordnad vårdnadshavare

Pressen på kommunerna ökar att få fram både gode män och särskilt förordnad vårdnadshavare till barnen i kommunerna. I Karlsborg har man nyligen gått ut med annonser för att försöka värva fler.

Birgitta Dahlkvist är enhetschef för integration på socialtjänsten i Karlsborg och hon menar att man är på bristningsgränsen när det kommer till antalet särskilt förordnad vårdnadshavare i kommunen.

- Vi har klarat oss fram till nu. De gode män och särskilt förordnad vårdnadshavare som vi har nu de har så många ungdomar som vi anser att de klarar av, säger Birgitta Dahlqvist.

Om ett ensamkommande flyktingbarn beviljas asyl i Sverige ska sedan socialtjänsten tilldela barnet en särskilt förordnad vårdnadshavare, någon som har ansvar över barnet tills dess att barnet fyllt 18 år. I Karlsborgs kommun har man nyligen haft ett informationsmöte för att försöka rekrytera fler men det var få som dök upp.

- Tyvärr så kom det bara fyra stycken varav tre verkar vara intresserade. Som det ser ut nu har vi 6-7 särskilt förordnade vårdnadshavare och de har fler än en ungdom.

Birgitta Dahlqvist hoppas ändå att de lyckas få ihop tillräckligt många särskilt förordnade vårdnadshavare till hösten.

- Jag hoppas det, det finns ett behov av engagemang med dessa ungdomar. Om någon hör det här och känner att de vill...så hör av er.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6202967

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln