Flyttas från jourhem till vandrarhem 

Sigtuna kommun vill flytta familj som bor på ett skyddat boende till ett vandrarhem. Sigtuna kommun vill flytta familj som bor på ett skyddat boende till ett vandrarhem.

Vi kallar henne Anna, men hon heter något annat. Hon bor i Sigtuna kommun men sedan några månader tillbaka har hon tvingats fly från sin misshandlande man och lever i skyddat boende i en annan kommun. Hon berättar att hennes man är åtalad och att det i juni skulle ha hållits en rättegång mot honom men han dök inte upp. Nu är han efterlyst av polisen och rättegången är uppskjuten till september.

– Självklart är jag rädd att han ska hitta mig och barnen, de mår väldigt dåligt och de bor redan på sin tredje plats efter misshandeln och kanske måste de byta skola igen, säger Anna.

Hon berättar att mannen ska ha vållat henne så svåra kroppsliga skador att hon behövt operera sig flera gånger och i höst väntar ännu en operation. Därför är hon sjukskriven.

– Socialsekreteraren har sagt till mig att inte visa mig i Sigtuna kommun på grund av min man, och nu säger de att jag måste flytta från jourhemmet till ett vandrarhem, de har inget barnperspektiv, säger Anna.

I oktober i fjol kom Socialstyrelsens med nya föreskrifter gällande våld i nära relationer. Kommuners socialnämnder har ansvar för att hjälpa barn som utsatts för eller blivit vittnen till våld och brott av närstående. I föreskrifterna står också att hotell eller liknande i de flesta fall är olämpligt som bostad för barn som blivit utsatta för våld, dels ur säkerhetssynpunkt, dels för att sådana boenden inte är anpassade eller avsedda för vuxna och barn i kris.

Kambiz Asadollahi, enhetschef för försörjningsstöd på Sigtuna kommun, den enhet som ansvarar för Anna och hennes barns boende, kan på grund av sekretess inte uttala sig om det enskilda ärendet.

– Vår tanke är att ingen ska behöva bo på vandrarhem, men jag kan inte gå in på ett enskilt ärende, säger Kambiz Asadollahi.

Maria Larsdotter
http://www.unt.se/sigtunabygden/far-inte-bo-kvar-pa-jourhem-3802865.aspx

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln