”Sexuella våldet ökar och offren är yngre”

Olga Persson, generalsekreterare för Unizon, om situationen för landets tjej- och kvinnojourer. Foto: Pressbild. Olga Persson, generalsekreterare för Unizon, om situationen för landets tjej- och kvinnojourer. Foto: Pressbild.

Kvinno- och tjejjourerna har det ofta lugnare sommartid, det är efter semestrarna som boomen kommer.

– Våldet tar inte semester, men många kvinnor väntar med att ta tag i sin situation tills efter semestrarna, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.


Sommaren kan vara ytterst påfrestande för många utsatta kvinnor och barn runtom i Sverige. – Det vanliga livet med skola och jobb upphör och man är helt utelämnad till sin familj och förövaren, ofta pappan, säger Olga Persson på Unizon som liksom Roks fungerar som riksorganisation för landets kvinno- och tjejjourer.

Antalet personer som hör av sig till landets kvinno- och tjejjourer ökar, enligt Olga Persson. En ungefärlig siffra är att jourerna har över över 70 000 stödkontakter och erbjuder stöd och skydd till till omkring 40 000 individer, främst kvinnor och barn, varje år.

– Ökningen har inte att göra med att våldet mot kvinnor ökar, istället är det att jourerna gör ett bättre jobb. Vi är synligare och anmälningsbenägenheten har ökat.

Hon beskriver även en förändring av våldet mot kvinnor. – Det vi sett nu är en viss ökning av sexuellt våld som utövas inom familjen, alltså incest. Det märker framförallt tjejjourerna av. Vi kan inte dra några slutsatser än, i och med att det bara är för i år samtidigt som vi har lyft frågan om sexuellt våld, säger Olga Persson.

En ökning av det sexuella våldet i nära relationer märker även Roks nya ordförande Zozan Inci av. – Det har varit mycket sexuellt och psykiskt våld som nått våra jourer. Det svåra är att det som sker i sovrummet mellan ett gift par är svårt att bevisa. Många våldsutövare utnyttjar det, det är ord mot ord, säger Zozan Inci.

Inom Roks har man även fått många samtal från unga tjejer som säger att de lever i en destruktiv relation. – De är medvetna om att mannen är kontrollerande men det är svårt att lämna. De normaliserar. De flesta av tjej- och kvinnojourerna har öppet som vanligt sommartid men det finns vissa lokala avvikelser. Här och här finns kontaktuppgifter till de olika jourerna i landet.

Unizon
Unizon samlar över 120 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer mot sexuella övergrepp. Den gemensamma visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld. Jourerna stöttar, skyddar, förebygger och påverkar, utifrån en kunskap om våld, genus och makt. Källa: Unizon

Roks
Roks är den enda riksorganisationen i Sverige som jobbar bara för och med kvinno- och tjejjourer. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden med omkring 100 medlemsjourer som ger stöd och skydd åt kvinnor, tjejer och barn som utsatts för mäns våld, samt åt kvinnor i lesbiska relationer. Roks uppgift är att tillvarata jourernas gemensamma intressen och stötta dem i deras viktiga arbete. Roks har även ett opinionsbildande syfte och arbetar utåtriktat med att synliggöra den verklighet som jourerna möter. Källa: RoksLäs mer
Nina Svanberg


http://www.svd.se/sexuella-valdet-okar-och-offren-ar-yngre
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln