hårdare tag mot äktenskapstvång

Justitieministern Morgan Johansson (S) vill se skärpt lagstiftning om äktenskapstvång. Foto: TT Justitieministern Morgan Johansson (S) vill se skärpt lagstiftning om äktenskapstvång. Foto: TT

Äntligen tar man tag mot de som planerar att gifta bort sina barn.
Det är ju väl sent att straffa då det redan hänt. 


Lagen mot tvångsäktenskap bör bli vassare, anser justitieminister Morgan Johansson (S) som vill kriminalisera medhjälp till äktenskapstvång. Hittills har ingen anmälning om barn- och tvångsäktenskap lett till åtal.
Som Ekot berättade i går har hittills ingen av de 23 anmälningarna om barn- och tvångsäktenskap lett till åtal sedan lagen genomfördes förra året.

För att ändra på det vill justitieminister Morgan Johansson (S) kriminalisera medhjälp till äktenskapstvång. På så sätt hoppas han att färre barn ska giftas bort.

– Jag tycker att den nuvarande lagen tog ett bra steg, men jag tycker inte att man tog hela frågan fullt ut. Till exempel kriminaliserade man inte stämpling, det vill säga när någon i samband med någon annan planerar att genomföra det här brottet. Det bör vi göra och på så vis utvidga kriminaliseringen i förhållande till vad som i dag gäller.

Justitieminister Morgan Johansson (S) räknar med att lämna in ett förslag till riksdagen senare i höst.

– När det gäller äktenskapstvång kan man tänka sig att det är ett antal människor i familjen som är inblandade och i dag är det i sig inte kriminaliserat. Den luckan borde man täppa till, säger Morgan Johansson (S).

Ausi Petrelius
ausi.petrelius@sverigesradio.se
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6214492

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln