Fler barn får stanna
Nu är det fler barn som kommer som får stanna. Men en del får stanna tills de är 18 och utvisas sedan. En del utvisas till Kabul även om de inte är därifrån.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6225768
En stor grupp asylsökande under 18 år har under flera år kommit från Afghanistan. Under första halvåret i år har 91 procent av dem fått stanna. Men de som fått avslag och hunnit fylla 18 utvisas till Kabul, även om de kommer från helt andra delar av landet.
Ahmad Zaki Khalil, som själv kommer från Kabul, beskriver situationen för denna grupp utvisade som svår. De är utan kontaktnät i ett klansamhälle där släktingar är det viktigaste skyddet. Och dessutom har många skaffat sig västerländska vanor och tankesätt.
Afghanistans flyktingminister har också tidigare i år vädjat till bland annat Norge och Sverige att inte fortsätta med tvångsutvisningarna.
– Afghanistans flyktingminister har redan sagt att "skicka inte alla till Kabul, för vi kan inte hjälpa dem", säger Ahmad Zaki Khalil.
91 procent av ensamkommande minderåriga från Afghanistan får stanna i Sverige.
Andra grupper har det svårare, exempelvis ensamkommande barn från Marocko, där bara 13 procent av de ärenden som prövats i år fått bifall.
Många är det som önskar åldersbestämning av dessa barn men nu är det läkare som inte rekommenderar att man skall ställa upp och göra dem. Därför att många missbedöms utifrån att de är mogna.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6225478
För stor vikt läggs vid röntgen när Migrationsverkets gör åldersbedömningar av asylsökande flyktingbarn, menar Barnläkarföreningen, som kallar det en ovetenskaplig metod. Nu uppmanar de sina medlemmar att inte göra åldersbedömningar åt Migrationsverket.
– I vår överenskommelse så skulle undersökningsresultaten bedömas av barnläkare med särskild kompetens när det gäller ungdomar och tillväxt. Problemet var att när Migrationsverket såg resultatet av undersökningarna, att man efter det måste ha tillgång till resultatet av röntgenundersökningarna. För oss är det uppenbart att man vill ha det för att man vill göra en egen värdering av de medicinska resultaten av åldersbedömningen.
Beslutet Migrationsverket tar avgör den sökandes framtid, får den stanna i Sverige eller inte och på vilka premisser. En ungdom under 18 år får större hjälp och möjligheter.
– En handläggare från Migrationsverket kan ha väldigt många typer av kompetenser men den medicinska kompetensen har han inte. Vi har sett så många fall genom åren där ungdomar har blivit felbedömda just på basis bara att de haft särskild mogna visdomständer eller ett moget skelett och att de därför blivit behandlade som vuxna och inte som barn, menar Anders Hjern.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Linda Karlsson » Tobias får hem sin son: ”Han har ju kämpat , så tycker de är rätt”
-
Oskar » Efterlyste eget familjehem på sin blogg: ”Jag vill ha henne som min dotter”
-
Cattis » JO åtalar socialsekreterare: ”Bara för att jag sa era jävla paddor till soc så tog soc mitt barn. Jag har visa..”
-
Anders Carlander » ”Äntligen kan LVU skrotas”: ”Jag tycker att LVU ska ändras och att det ska vara den sista åtgärden som får gö..”
-
Liliana » ”Äntligen kan LVU skrotas”: ”Hej! Mina barn omhändertogs med hjälp av denna lagen och Socialens maktmissbruk..”
Bloggarkiv
Länkar
- Vi måste kämpa för barnen
- Allt fler i ekonomisk knipa
- Trycket ökar på försörjningsstöd
- 4 årig flcika lämnad i varm bil i 40 minuter
- Elevhälsan kritiseras av skolinspektionen
- Skandalboende fick 5000 kr per dygn
- Kommuner berättade inte om kaoset
- BO kritiserar panikplacering
- Nu kan barn och unga lättare kräva sina rättigheter
- För placerade barn och unga
- I tre år har Tobias kämpat för sin son
- Dom idag; Tobias får hem sin son
- Blivande socionomer gjorde olika bedömningar av lika fall
- "Om staten inte ansvarar för vanvårdade fosterbarn, vem är det då?"
- Barn drabbas när personalen flyr socialtjänsten
- ”Diskrimineringslagen saknar barnperspektiv”
Etikettmoln
betänknade motion facebook inlägg seminarie poddradio juridik film debattartikel reklam krönika blogginlägg domar namn insamling dokumentär film pressmeddelande utbildning upplysning rapporter artiklar information tv inslag radio inslag artikel debatt artikel blogg reportage artiklel artikel barnuppfostran forskning gott exempel utredning ledare tvinslag uppdrag dokumentär fakta rättigheter video förord mobbing radioinslag utbildnings video flyktingbarn riktlinjer