865 barn försvunna i Stockholm 

Den rubriken hade nog de flesta reagerat på. men faktum är att det inte är så långt ifrån verkligheten. På fem år har 1400 barn försvunnit och så många som 865 barn är fortfarande borta om man vet inte vart de är. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6227478
Antingen har de försvunnit från sitt första boende direkt när de anlänt redan innan de hunnit att söka asyl eller så ha de försvunnit senare under asylprocessen.

Ekot har försökt få svar från Migrationsverket om när under asylprocessen som barnen försvunnit men fått till svar att det inte förs någon statistik över detta.

Däremot finns det statistik hos polismyndigheten över barn och vuxna som som kommit till Sverige och sedan försvunnit, men det går inte att se hur många av dem som är barn.

– Det är en hög siffra men det är också många barn som kommit. Vi vet ju inte riktigt varför barnen avviker och vi analyserar inte det heller utan omsorg om barnen och de som ansvarar för boendet därifrån de avviker, det är ju kommunen som har det ansvaret, säger Sverker Spaak, processägare och ansvarig chef vid Migrationsverket.

Om en person försvinner efter att ha fått ett beslut, exempelvis ett avslag, är inte heller Migrationsverket den handläggande myndigheten. Då övergår ärendet till en polismyndighet som är handläggande myndighet, säger Sverker Spaak.

På Rädda Barnen oroas man över att så många flyktingbarn försvinner.

– Vi tycker det är väldigt allvarligt naturligtvis. Det är ju barn som riskerar att fara illa och som vi inte vet vad som hänt med om de hamnar i en dålig situation eller tagit sig vidare och fått tillstånd någon annanstans, säger handläggaren Sara Granath.

Hon fortsätter:

– Det finns en risk att det finns barn i landet som far väldigt illa för att de är i en utsatt situation i papperslöshet och lever utanför systemet.

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln