Barnombudsmannen kräver krafttag 

Barnombudsman Fredrik Malmberg vill se ett nationellt grepp i frågan om ensamkommande barn som försvinner. Foto: Robin Haldert/TT samt Bertil Enevåg Ericson/TT. Barnombudsman Fredrik Malmberg vill se ett nationellt grepp i frågan om ensamkommande barn som försvinner. Foto: Robin Haldert/TT samt Bertil Enevåg Ericson/TT.

Barnombudsmannen anser att stödet till ensamkommande barn måste stärkas och BO, Fredrik Malmberg vill se ett större nationellt grepp där man verkligen tar tag i frågan om försvinnande barn.Dela– Det är en skrämmande bild, det handlar om mellan fem och tio procent av de ensamkommande barnen som försvinner varje år. Det är ingen som vet vad som händer med barnen som försvinner och det saknas en bild och en analys av vad barnen har varit med om. Det finns enstaka kartläggningar som visar att det kan handla om människohandel i vissa fall, säger Fredrik Malmberg.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6227959

Under de senaste fem åren har nästan 1 400 ensamkommande flyktingbarn försvunnit i Sverige. En del barn har kommit tillbaka, flera av dem har i dag hunnit fylla arton år men fortfarande finns över 800 barn registrerade som försvunna hos Migrationsverket.

En del barn vet man har fallit offer för sexuellt utnyttjande eller utnyttjande av andra kriminella. Men i övrigt spekuleras det mycket om var dessa barn har tagit vägen.

FN:s barnrättskommitté kritiserade Sverige i våras för att inte följa upp tillräckligt vad som händer med barn som försvinner i Sverige. Efter det samlade barnombudsmannen flera olika myndigheter för att få en lägesbild över vilka kunskaper som finns om ensamkommande flyktingbarns försvinnanden. BO kom fram till att det saknas en nationell bild och vill nu se att det tas ett samlat grepp. I våras vände man sig därför till regeringen.

– Det första som är viktigt är att man analyserar och följer upp de barn som försvinner, när de försvinner i asylprocessen, vilka barn det handlar om och analysera de barn som kommer tillbaka. Vad har barnen varit med om och vad kan vi lära oss av barnen. Sedan handlar det om en rad andra saker i brister i samverkan när ett barn försvinner där man borde bli tydligare.

BO tycker att Sverige borde ta lärdom av händelser som inträffade för femton år sedan då många kinesiska barn försvann.

– På varje boende där det skedde såg man det som en enstaka händelse men om man tittade på det på ett nationellt plan kunde man se ett mönster. Där visade det sig finnas en grupp som hade satt det i system att på olika sätt utnyttja barnen. Det är naturligtvis jätteviktigt att man har den här typen av bevakning så att man kan skydda barnen bättre.

Annika Selin
annika.selin@sverigesradio.se

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln