Konsekvenser av krisen 

Socialpolitiken måste återfå en tydlig plats med den nya regeringen. Socialpolitiken måste återfå en tydlig plats med den nya regeringen.

Konsekvenserna av krisen inom socialtjänsten anser många vara orsakad av alliansen. De har suttit vid makten 8 år så det borde, ligga något i det påståendet. Nu är det socialtjänsten som är på bordet men skolan och vården är inte långt efter och nu är polisen på G. Visste ni att 300 poliser har sagt upp sig på 1 1/2 år. Visste ni att skolan är den enda myndighet som tillåts ledas av personer som inte är utbildade. Det är nämligen så att läser du till rektor så pluggar du en vecka och jobbar en. Man jobbar alltså samtidigt som man utbildar sig. En skola kan alltså vara i händerna på en som inte ens är utbildad.

När det bara skall vara ekonomisk vinning i allt så glömmer man människan bakom.

Konsekvenserna av krisen inom socialtjästen syns överallt. Här är en till som belyser: 
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/somaralnaher/article21203189.ab

Alexander är en 13 år gammal pojke som har varit hemlös i ett och ett halvt år. Det var när hans sjukskrivna mamma förlorade sin rätt till sjukersättningen som det började gå snett. Pengarna räckte inte längre till och de blev av med sin lägenhet. Ingen ny hyresvärd ville ha Alexander och hans föräldrar eftersom familjen hade betalningsanmärkningar. Inte heller kan socialtjänsten, som är sista skyddsnätet i samhället, hjälpa pojken eftersom det fattas lägenheter att förmedla.

Mer krav utan resurser

Bostadsbrist, hårdare krav på hyresgäster, ökad arbetslöshet, tuffare regler i sjukförsäkringen och allt färre som kvalar in till a-kassan är några av orsakerna till varför allt fler tvingas vända sig till socialtjänsten. Samtidigt har krav på administration och kontroll av klienter ökat utan att mer resurser skjutits till. Det säger sig självt: om arbetsbördan inte matchar resurserna går verksamheten på knäna.

Under flera år har biståndshandläggare och socialsekreterare larmat utan politisk lyhördhet. Tvärtom. Moderaterna satte prestige i att mala sönder trygghetssystemen. Arbetslösa som borde ha fått a-kassa hamnade i stället i knät på social-kontoren. Förra året kom det siffror som visar att bara fyra av tio arbetslösa får ersättning från a-kassan. Vilket är en halvering jämfört med år 2006. Därför är det kanske inte så konstigt att varannan som söker socialbidrag gör det på grund av arbetslöshet. Socialkontoren har fullt upp med vuxna som inte borde vara där.

Och många av dem som väl lyckas kvala in till a-kassan kommer inte ens upp till samma nivå som försörjningsstödet.

Det handlar om politiska prioriteringar. Vad är viktigast: Att folk får skatterabatt för att anlita städhjälp och renovera fungerande kök? Eller att trygghetssystemen och bostadsmarknaden fungerar?

”Kan inte ta hem vänner”

Socialpolitiken måste återfå en tydlig plats med den nya regeringen.

Alexander bor hos några vänner och sover på en luft-madrass på golvet. Bredvid sig har han sina kläder i papperskassar.

– Man kan inte ta hem kompisar och så kan man inte göra läxor och sånt, säger Alexander till P4 Göteborg.

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/fredrik-dog-efter-socialens-misstag-8305079.aspx

Den 18 april 2014 hittade Marie Appelkvist sin 20-årige son död i sängen. Dödsorsak: en överdos av droger. Fredrik Appelkvist fick inte längre medicin mot sin ADD, så han försökte själv döva sina problem.

Det blev hans död.

Dagen efter begravningen föddes hans egen son. Hans flickvän Jennifer Nilsson levde som i chock: hon var ensam med allt som de skulle ha varit två om: förlossningen, det lilla barnet, den lilla nya familjen som de skulle bli.

– Min son ville inte dö, säger mamma Marie. Han var glad åt livet, och han såg fram emot att bli pappa. Han och Jennifer skulle förlova sig.

Marie Appelkvists berättelse om hur hon hittade sin döde son i sängen den där långfredagen är förskräcklig; hur hon försökte få honom att vakna och hur ambulanspersonalen till sist fick slita henne ifrån pojkens sida. Först när polisen hade pratat färdigt med henne fick hon ringa till Jennifer och berätta vad som hade hänt.

Och så söker de familjehem i Stockholm

http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Stadsdelssajter/Rinkeby-Kista/Familjehem-Rinkeby-Kista/

Etiketter: artiklar

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln