Vårdnadstvister ökar 

Det är en mängd familjer som far illa i vårdnadstvister. Föräldrar som inte kan hålla barnen utanför.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21232303.ab

Skilsmässorna har inte ökat mycket under de senaste tio åren. Men antalet vårdnadstvister har fördubblats under samma period.

Ökad invandring och ökat resande ligger bakom, enligt forskare.

– Den globaliserade världen har trätt in i vårdnadstvisterna. Det kan handla om studenter som fått barn här, men sedan rest i väg. Föräldrar och barn lever i högre utsträckning i olika länder, då är det svårt att utöva gemensam vårdnad i Sverige, säger Annika Rejmer, jurist och rättssociolog vid Lunds universitet.

Rejmer, som ägnat många års forskning åt just vårdnadstvister, gick i fjol igenom 443 stämningsansökningar gällande sådana tvister.

Föräldrar mår dåligt

I en enkät som har besvarats av 202 föräldrar har hon frågat hur de uppfattar tvisten och hur de tror att barnen uppfattar den.

– Föräldrar med barn under fyra år svarar att barnen inte riktigt verkar förstå och därför mår ganska bra. De äldre barnen, de som är över tolv år, har börjat frigöra sig och mår också lite bättre medan de yngre skolbarnen mår sämst enligt föräldrarna. Föräldrakonflikter är jättestressande för barnen. Och föräldrarna säger att de mår dåligt. De är otroligt stressade av det här eftersom de inte vet hur domstolen kommer att döma, säger Rejmer.

För snart tio år sedan blev det möjligt för domstolarna att besluta om medling som alternativ till rättsprocess, men få domare har utnyttjat den möjligheten, förklarar Annika Rejmer.

Kurs i separation

Nätverket Makalösa föräldrar planerar nu en kurs för föräldrar i separationsfasen. Kursen är tänkt att starta nästa år och ska förhindra att konflikten växer och måste lösas i domstol.

– Det handlar om att föräldern ska få inblick i vilken del den har i konflikten, och få förståelse för den andra föräldern, säger Catarina Danso, ordförande för nätverket.

Flera gånger i månaden får nätverket samtal från föräldrar som ska eller har separerat, men inte vet hur de ska agera.

– Vi brukar hänvisa dem vidare till vår advokat i det akuta skedet. Oftast handlar konflikterna om pengar, om barnets tid hos föräldrarna och ibland om smutskastning och misshandelsanmälningar, säger Catarina Danso,

Fler borde tänka på barnets rätt till båda sina föräldrar, anser hon.

– Vill barnet verkligen vara 50/50 hos föräldrarna? Lyssna på barnen.

TT

Kurser i separation
Underbart.
Frågan är bara hur man skall få dit dem som mest skulle behöva det.  

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln