Blöjor och goda män 

Det kostar att bli förälder. Enligt Konsumentverket går bara själva basutrustningen för barnets första år på runt 15  000 kronor. Då handlar det bland annat om säng, vagn, badbalja, skötbord, nappflaska och nappar. Men kostnaderna slutar inte där. Saker som mat, blöjor, kläder och leksaker tillkommer.

http://www.svd.se/sa-klarar-du-ekonomin-som-nybliven-foralder/om/naringsliv

Innan du handlar, tänk på att alla produkter kanske inte behöver vara nya.

–  Man får mycket av andra, och sedan kan man passa på och önska sig, tipsar Ingela Gabrielsson.

Tänk på det här

• Glöm inte barnförsäkring.

• Gör en budget. Du får föräldrapenning från Försäkringskassan. Den utgör cirka 80 procent av din lön.

• Håll koll på vad saker kostar. Basutrustning för barnets första år kostar cirka 15  000 kronor. Tillsammans med blöjor och mat blir den totala årskostnaden cirka 30 000 kronor.

• Låna gärna utrustning av släktingar, vänner och bekanta.

• Du får barnbidrag för varje barn. Du kan även vara berättigad till bostadsbidrag om du har låg inkomst.
Källa: Hallå Konsument

Gör gärna en lista på saker du tror kommer behövas. Passa sedan på att höra med vänner och bekanta. Kanske du kan få överta eller låna någon annans gamla – men välbehållna – babysaker?

Det går också att få tag i en hel del fina och praktiska saker på andrahandsmarknaden. Men ta en närmare titt på vissa saker innan du fyndar, säger Frida Eriksson som är vägledare på upplysningssajten Hallå Konsument.

–  Kolla så att produktens säkerhet inte har försämrats med åren.

Det ska till exempel finnas ordentlig bromsspärr på barnvagnen. Tänk också på att en bilbarnsstol av säkerhetsskäl aldrig bör vara för gammal. Ibland kan det vara bättre att köpa nytt på en gång.

Något som man inte heller ska spara in på är barnförsäkringen. Teckna en så tidigt som möjligt, men glöm inte att jämföra innehåll och priser.

Smarta spartips

• Vänta med att handla tills du vet vad du behöver.

• Köp begagnat i stället för nytt.

• Gör egen babymat.

• Prisjämför olika blöjmärken.

• Kan du sy? Försök göra enkla babykläder.

• Byt saker med andra föräldrar – låt barn ärva efter varandra.

• Inte råd med barnvagn? Det finns flera aktörer som hyr ut.

• Tidig potträning kan spara in på blöjor. Enligt nya riktlinjer ska föräldrar nämligen uppmuntras att börja med potträning – gärna innan barnet lärt sig gå.

Det finns mer smått och gott i artikeln på länken

Sedan i spåren av den ökade siffran av ensamkommande flyktingbarn så behövs goda män. Tidigare var det så att många tog på sig mer än de skulle för att på så sätt få upp arvodet men det han man nu satt stopp för. Man har infört en bestämd taxa samt riktlinjer för vad en god man skall gör. Därmed även vad de inte skall göra om det inte är med på listan. Men det får andra konsekvenser.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6238531


De nya arvodesreglerna som Överförmyndare i samverkan har infört i fem av Sjuhäradskommuner innebär att milersättningen slopas. Nu menar flera att man inte längre kommer besöka barnet lika ofta.

I vägledningen för gode män till ensamkommande barn står det bland annat att den gode mannen ska ha ett nära sammarbete med barnet. En källa till P4 Sjuhärad menar att det nu är omöjligt eftersom milersättningen slopas för skolmöten, socialsekreteraren, polisen, advokaten, banken och framförallt för besök på barnets boende.


Ingen som kontrollerar missförhållanden
Flera uttrycker en oro i den slopade milersättningen som man tror kommer leda till att färre gode män träffar barnen regelbundet. Vilket innebär att insynen i HVB-hemmen och familjehemmen kommer bli sämre. Missförhållanden som kanske aldrig kommer att upptäckas och rapporteras.

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln