Aylan 

Ja dagens löpsedlar fylls av lilla Aylan 3 år som inte kom fram.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21353885.ab

Bilden på treårige Aylan Kurdis livlösa kropp blev en världsnyhet. Den döde pojken blev en symbol för människor på flykt.

Bilden har publicerats av bland andra New York Times, The Independent, The Guardian, CNN, BBC, Al Jazeera och av många medier i Sverige.

Familjen flydde. Det var Aylan, hans femåriga storebror Galip, mamma Rihanna och pappa Abdullah. Som så många andra tog de vägen genom Turkiet. Målet var att via båt ta sig över till den grekiska ön Kos, nära Turkiets kust.

I Bodrum tog sig den första båten med flyktingar över till Kos. På den andra båten tros Aylan och hans familj ha suttit. Den kapsejsade strax efter att den lämnat land, enligt turkiska kustbevakningen.

Pappa Abdullah var den enda i familjen som överlevde. Senare fick han identifiera sina döda familjemedlemmar på bårhuset i Bodrum. Enligt släkten är hans sista önskan nu att återvända till Kobane med kvarlevorna och bli begraven bredvid sin familj.

Enligt kanadensiska Ottawa Citizen skulle familjen sedan försöka ta sig till släktingar i Kanada. Tidningen har pratat med Vancouverbon Teema Kurdi, syster till Abdullah. Via släktingar fick hon höra vad som hade hänt.

– Jag hörde nyheten klockan fem imorse. Min släkting fick ett samtal från Abdullah. Allt han sa var "min fru och mina två pojkar är döda".

http://www.expressen.se/nyheter/europa-raddade-inte-aylan-3/

En bild visar en liten pojke som ligger död på sandstranden i den turkiska semesterorten Bodrum. Han är klädd i röd tröja och blå byxor - och hans lik har spolats upp ur samma hav som de många turisterna badar i inte långt därifrån.

På en annan bild ses en turkisk polis försiktigt bära bort den döda barnkroppen.

Samtidens största flyktingtragedi blir plötsligt gripbar för miljoner människor över hela världen när tv, tidningar och sociala medier sprider dessa skakande bilder. Lille Aylan Kurdi, 3, ger den syriska katastrofen ett ansikte.

- Den döde pojken har gett tragedin en mänsklig dimension. Jag hoppas det blir en väckarklocka, Han kan bli ett slags ikonbild precis som det fanns ikonbilder i Vietnamkriget, Irakkriget och andra konflikter, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Svenska Röda Korset.

- Det är otroligt starka bilder. Jag har följt reaktionerna på Twitter och andra sociala medier, jag förstår att människor är upprörda. Bilder har gett effekt förr, jag hoppas de här ska få politikerna och det internationella samfundet att stoppa kriget, säger hon

Man det är så många fler som dött inte bara han. Bara i år har minst 2 600 människor dött när de har försökt ta sig till Europa över Medelhavet, enligt Internationella organisationen för migration. Det bästa med det är att de allra flesta reagerar med fasa och vill hjälpa till.

Många undrar hur. Här är en grupp i Stockholm som samlar både saker och pengar.

http://vigorvadvikan.com/

På nyhets morgon gav en socialhandläggare råd. http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/artiklar/s%C3%A5-kan-du-hj%C3%A4lpa-flyktingar-55e7d8e0b9a9f64ca40000de

Råd för de som vill göra något på nära håll. Och just nu är faktiskt SD tysta. 

Det jag tänker mest på är att svaret inte är att stänga gränserna så att de inte har någonstans att ta vägen utan man måste göra slut på kriget som gör att de flyr. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln