Lite väl sent 

Den misstänkte pappan och försvarsadvokat Lars Höggström (t.h.). Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio Den misstänkte pappan och försvarsadvokat Lars Höggström (t.h.). Foto: Fredrik Björkman/Sveriges Radio

Vad hjälper det om beslut tas men det redan är för sent?

Vad hjälper det om kritik kommer med skadan redan är skedd?

För flickan går det inte att reparera hon har fått bestående skador veckan efter att en handläggare bedömt att det inte var någon risk.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6248604

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är kritisk till att Individ och familjeomsorgsnämnden i Sandviken inte gjorde en polisanmälan i samband med misshandeln av två spädbarnstvillingar i kommunen.

Personal på barnkliniken berättade även att de kände oro över föräldrarnas förmåga att knyta an till flickan och hennes tvillingbror. Dessutom hade pappan sagt att han kände frustration när barnen skrek, och kände en rädsla för att han skulle citat "drämma näven i dem".

Men trots det här bestämde sig socialtjänsten för att int göra en polisanmälan kring händelsen, något som IVO nu ställer sig frågande till.

– Det är ett hemskt fall. Det är två små barn som har råkat illa ut och blivit illa skadade. Vi tar till oss av IVO:s kritik och om det finns några brister hos oss och vad vi eventuellt kan göra, säger Hans-Olov Frestadius (s), ordförande i Individ och familjeomsorgsnämnden i Sandviken.

IVO är även kritiska till bedömningen om att barnens skyddsbehov inledningsvis var uppfyllda när det ena barnet vistades på sjukhus. Det andra barnet kunde ju när som helst tas hem av föräldrarna.
IVO ifrågasätter även att barnens anhöriga i det här läget utsågs till skyddspersoner, eftersom det inte var klarlagt vad som orsakat barnens skador.

Nämnden lät efter händelsen en familjebehandlare utreda familjen i hemmet. Här borde mer kraftfulla insatser än öppenvård ha övervägts, enligt IVO.

Familjebehandlaren kom fram till att barnen inte skulle omhändertas enligt LVU. Bara en vecka efter att insatsen avslutades kom spädbarnsflickan in till sjukhus igen, den här gången med svåra hjärnblödningar. Hennes tillstånd var livshotande, och hon kommer troligtvis få troligen men för livet av sina hjärnskador.

Det upptäcktes då att även flickans tvillingbror bland annat drabbats av en skallfraktur.
– Då fattade jag beslutet om ett omedelbart omhändertagande då, säger Hans-Olov Frestadius.

Men då hade ju redan flickan de här väldigt svåra hjärnskadorna? 
– Ja.

Så det känns ju lite sent?
– Ja, men gjorde ju bedömningen i januari att inte polisanmäla och inte göra ett förslag på ett LVU. Det var ett ställningstagande man gjorde då.

Pappan dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för två fall av grov misshandel och ett fall av vållande till kroppsskada. Båda barnen är nu omhändertagna.

Nu måste nämnden redovisa för IVO vad de gör så att något liknande inte kan se igen, och de måste även se till att det görs en ordentligt dokumentation kring åtgärder som görs.

Etiketter: reportage

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln