Erkänn problem för att kunna förändra

Mikael Wickström, Akademikerförbundet SSR.  Han kallar sommarens uppsägningar för en personalflykt. Mikael Wickström, Akademikerförbundet SSR. Han kallar sommarens uppsägningar för en personalflykt.

Att handläggare flyr socialtjänsten är väl inget nytt.
Även i Blekinge är det kris. Men om man inte vill se det som ett problem så kanske just det är problemet? 

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/blekinge/personalen-flyr-fran-socialforvaltningen

Rekrytera socialsekreterare till Karlskrona är ingen lätt uppgift för kommunen. Mitt under annonseringen säger erfaren personal upp sig - och nu är 22 tjänster vakanta.

Krisen inom socialförvaltningen i Karlskrona har blivit värre. Under sommaren har kommunen annonserat efter 20 nya socialsekreterare.

Men samtidigt har personal som jobbar med barnavårdsutredningar och ekonomiskt bistånd tröttnat på en hård arbetsbelastning. Anställda har tagit tjänstledigt eller sagt upp sig.

– De har definitivt slutat för att de har alldeles för mycket att göra. De känner sig inte sedda och bekräftade i det de gör. De har tröttnat helt enkelt, säger Mikael Wickström, Akademikerförbundet SSR.

”Personalen flyr”
Han kallar sommarens uppsägningar för en personalflykt. Men de orden vill inte socialchefen Anette Gladher använda:

– Jag tror snarare att det handlar om att vi har ett stort personalbehov och det finns en bred arbetsmarknad som vi behöver bli bättre att konkurrera på.

Kommunen har sen ett år tillbaka tvingats anlita bemanningsföretag för att klara verksamheten. Hittills i år har konsulterna kostat socialförvaltningen mer än 4,7 miljoner kronor. Personalbristen gör nu att kommunen tvingas fortsätta med den dyra lösningen.

– Det är ingen hållbar lösning, men det är så att vi måste sträcka ut den lösningen under en lite längre period än vad vi hade tänkt för att klara den skarpa myndighetsutövningen, säger Anette Gladher.

Ja vad är det man säger? Man måste se problemet för att kunna göra något åt det. Om det bara är ett stort personalbehov så är det väl bara att rekrytera men det är väl få som säker också vad jag förstått. Och om det bara är personalbrist vad kommer det sig då att så många slutar? I artikeln står det att bara på en vecka slutade tre stycken. 

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln