Lägesrapport

Vår nationella samordnare lägesrapporterar

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6249982

– Ja, vi har funnit att man har en timma per dag mot barn och vårdnadshavare och av den tiden har man en kvart per dag till direkta barnsamtal. Övrig tid är administration eller dokumentation och en liten försumbar tid för utveckling det är en verksamhet som verkligen behöver det, säger hon.

Även om det blir fler möten än ett under de månader en social utredning kan ta, så får de barn det gäller allt för lite tid, enligt Grefve. Hon ska träffa omkring 50 kommuner innan hon är färdig.

Fackförbundet Vision har varnat för att personalläget i socialtjänsten kan hota rättsäkerheten. Nio av tio socialchefer har problem att hitta personal för arbete med just barn och unga, enligt facket.

– Det är naturligtvis ett bekymmer. Samtidigt ger sådana här mätningar tid för reflektion, alltså hur använder man tiden? Vi har också hört talas om socialsekreterare som åker iväg och tvättar leasingbilar, för just den servicen finns inte heller kvar i kommunerna. Många kommuner återanställer faktiskt administratörer också, för man ser att de gjorde en viktig arbetsinsats. Och då kan socialsekreterarna koncentrera sig på sitt arbete, säger Cecilia Grefve.

Barn- och ungdomsminister Åsa Regnér säger att regeringen anslagit pengar till kompetensutveckling och stöd till introduktion för socialsekreterare

– På vissa håll är det här en budgetfråga, på andra håll är det mer en fråga om att organisera de resurser man redan har på ett bättre sätt, säger hon.

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln