Dåliga exempel 

Även om det nu varit en del positiva inslag runt familjehem så kommer de här nu igen. De dåliga exemplen.

Härom dagen
barn som kommer till påhittad släkt som utnyttjar dem för pengar. De blir familjehem utan utredningar

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/har-ar-barnens-egna-berattelser

Pojke, 16 år: Anlände till Sverige med med en lapp med en adress till en "farbror". Efter en tid bedömde socialtjänsten adressen som olämplig och omplacerade pojken till ett annat familjehem. I samband med det berättade pojken att han inte fått något stöd alls hemma hos mannen och att han inte alls var släkt med honom. När pojken flyttade ska mannen ha sagt: "Bra att du försvinner, jag har ett annat barn på ingång".

Tre flickor i åldern 15 - 17: Anvisades av Migrationsverket till en adress där de själva hade uppgett att det fanns släktingar. Familjen godkändes av socialtjänsten i den aktuella stadsdelen. Några månader senare bad flickorna själva att få omplaceras då de var mycket ledsna och inte hade det bra på adressen. De ville inte berätta vad det var som hade hänt utan ville bara säga att "de inte trivdes". Flickornas gode man är bekymrad och säger sig ha känslan av att allvarligare saker kan ha hänt.

Flicka, 15 år: Kom av okänd anledning till en medelålders kvinna som inte kunde någon svenska. Kvinnan var sjuklig och krävde att flickan skulle sköta om henne och hushållet. Kvinnan begärde ersättningar från socialtjänsten för kläder, aktiviteter och prylar men inget kom flickan till del. Hon fick ingen hjälp med att sköta skolarbete eller att integreras i samhället. Flickan omplacerades till en annan adress där det redan fanns tre andra ensamkommande barn. Flickan vantrivdes även där och omplacerades till slut till ett HBV-hem.

Flicka, 15 år: Kom av okänd anledning till en medelålders kvinna som inte kunde någon svenska. Kvinnan var sjuklig och krävde att flickan skulle sköta om henne och hushållet. Kvinnan begärde ersättningar från socialtjänsten för kläder, aktiviteter och prylar men inget kom flickan till del. Hon fick ingen hjälp med att sköta skolarbete eller att integreras i samhället. Flickan omplacerades till en annan adress där det redan fanns tre andra ensamkommande barn. Flickan vantrivdes även där och omplacerades till slut till ett HBV-hem.

Flicka 15 år: Bodde i ett familjehem där hon inte fick någon som helst omvårdnad. Mådde både psykiskt och fysiskt dåligt och skolpersonal tvingades ta henne till akuten där det konstaterades att hon var kraftigt undernärd. Hon berättade att hon inte fick träffa kompisar då hon tvingades sköta hushållet och passa familjens småbarn. Flickan omplacerades till en annan familj där det av olika skäl heller inte fungerade.Foto: SVT

Jag vill ändå understryka att det inte är "våra vanliga" utredda, godkända familjehem utan familjehem som utretts efter påståenden om att de skulle vara släkt.

I går kväll var det dags igen. På nyheterna handlade det om bröderna som flyttat runt ett 40-tal gånger.
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/min-uppv%C3%A4xt-var-ett-rent-helvete-3201239
Bröderna har under sina ungdomsår slussats runt på ett 40-tal olika familjehem och institutioner. Nu är de vuxna och vill att dom genom att berätta sin historia ska få andra barn att få ett bättre omhändertagande.

Att flyttas runt på det viset gagnar ingen. Men trots att man vet det så händer det gång på gång. Och har de väl börjat flyttas så tenderar det att fortsätta.

Mest frustrerad blir jag då det är soc som orsakar flyttarna.

Igår var det dags igen. Jag ett medelande: Ring vi behöver hjälp. Det var ett familjehem som haft en flicka sedan bb. Hon är nu fyra och pappan som haft sporadiska umgängen vill nu ha hem flicka.

Soc vill göra ett försök så de skall utreda om det kan gå med stöd och utreda vilket stöd. Pappan är missbrukare. Flickan har hela sin anknytning hos familjehemmet.

När de slår bakut hotar man att hämta flickan med polis och placera henne i ett jourhem medan man utreder om deras plan är möjlig. Man vet attslå inte ens om det går att genomföra.

Vi har kontaktat press som ringt kommunen men då ljuger man ihop att man haft ögon på familjen länge och att man utreder om de skall få ha kvar sina egna.

Enligt lag måste man informera någon om de är under utredning. Ingen har informerat om något och det finns inga anmälningar eller annat så det är lögn bara för att få press att backa.

Om nu pappan har ändrat livstil så måste man ju först utreda vilka konsekvenser det skulle få med en hemflytt. Man måste göra en riskanalys över vad riskerna är med en hemflytt och vilka konsekvenser det skulle få.

Hennes anknytning skall man utgå ifrån och ta hänsyn till. Men man flyttar inte ett barn efter så lång tid och särskilt inte om man inte ens vet om det går att genomföra det man planerar.

Är det så att pappan faktiskt ändrat livsstil och är skötsam kan man ha ökat umgänge, övernattningar och annat utan att rycka upp flickan igen. Eftersom hon kom så liten är det ju fosterfamiljen hon ser som sin. Så i hennes ögon är det hennes familj man tar henne ifrån och sedan påstår man att det är för hennes bästa.

Ibland undrar jag om personerna som jobbar och tar sådana beslut inte vet något alls om anknytning eller vad en sådan behandling av barn innebär och medför för barnet som de påstår sig satta i centrum.

Måtte de ta sitt förnuft till fånga och låta henne stanna. 

Etiketter: tv inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln