Förvärrar krisen

Brist på familjehem tvingar 13-årigar bo på gruppboende Brist på familjehem tvingar 13-årigar bo på gruppboende

Bristen på familjehem får konsekvenser. Man sänker åldern på boenden och man efterlyser familjkehem över hela landet. Man startar t.o.m en nationell rekrytering av familjehem på regeringens uppdrag.- 

http://www.svt.se/nyheter/#regionalt/helsingborg/akut-brist-pa-familjehem-for-ensamkommande-13-aringar-tvingas-bo-pa-gruppboende?&_suid=1441977558769033858819129004303

Bristen på familjehem för ensamkommande flyktingbarn är akut i hela landet. I Helsingborg i Skåne tvingas kommunen bryta mot sina egna regler och sänka åldern för barn som placeras i gruppboenden, från 16 till 13 år.

En dag i slutet av juli kom 14-åriga Jahangir Bunjadi och 15-åriga Hussein Danish från Afganistan till familjen Saade i Bårslöv. De kom med bara en plastpåse i handen och var trötta och tysta.

– Vi tog emot dem som våra egna barn, säger Said Saade. Vi har lärt dem från början om livet i Sverige.

I början var det inte lätt. Killarna kunde ingen svenska och knappt någon engelska, och familjen visste väldigt lite om dem.

”Tryggheten växte för var dag”

– Den största utmaningen var att vi inte visste vad de här killarna hade gått igenom för trauman, säger Magda Saade. Vi fick vara väldigt försiktiga. Men vi öppnade våra famnar och hjärtan och kunde känna för var dag har tryggheten växte i dem.

Samtidigt har det på riksdagens uppdrag startats en nationell kampanj för att rekrytera familjehem.

https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Familjehemsvard_GQ01SoU10/

Samtidigt får jag ärende efter ärenden där man hanterar redan godkända utredda familjehem illa och omplacerar barn som bott länge. Nu då jag fick det tredje denna veckan, vilket i ordningen vet jag inte. (slutade räkna när det var över 80).

En liten flicka på 4 år som placerades direkt från bb skall nu plötsligt KANSKE hem till en missbrukande pappa. Märk väl kanske för det är inte säkert att det lyckas. Man har inte gjort någon utredning om eller hur det skulle fungera, ingen riskanalys utan undersöker just nu vad han behöver för insatser för att man överhuvudet taget skall kunna försöka. Då familjehemmet blir det plötsligt olämpliga och man tar helt enkelt barnet ifrån dem.

Flickan som inte känner till något annat, som ser den familj hon bor i som sin egen. Hämtas efter hot om polisanmälan för kidnappning (vilket är tomma hot, de har ju själva placerat barnet där) av två för henne vilt främmade människor för att placeras i ett jourboenden hos också där vilt främmande människor.

Att man ibland tvingas göra det om det är fara för barnen liv, sexuella övergrepp eller annan grav misskötsel är en sak men att omplacera från godkända utredda väl fungerande familjehem är för mig helt oacceptabelt. Många tror inte att det händer i Sverige.

Hur skall hon kunna lita på någon igen? Den som hon såg som pappa kunde inte försvara henne då hon i panik gråtande skriker frågor som vad de skall göra med henne, vart hon skall och varför han inte hjälper henne. Han kunde bara se på.

Sedan gör man en orosanmälan på familjen till boende kommunen runt deras egna barnen för att det skall se ut som de hade anledning. Den utredningen är redan nerlagd.

Vad hjälper det med kampanjer för att få nya hem om man behandlar oss på det viset?

Då jag gick en starta eget kurs för många år sedan fick jag lära mig att för varje missnöjd kund måste du få 10 nöjda för att kompensera vad den missnöjda ställer till med. Om man applicerar det på familjehem och jag får 1-3 ärenden i veckan blir det ca 156/år. Man förlorar alltså ca 1560 potentiella familjehem.

Ändå är det inte det värsta. Det värsta är vad man gör med barnen. Och många av familjerna har flera barn. Ett barn som omplaceras har en tendens att fortsätta omplaceras. Varje barn som omplaceras trasas sönder på insidan och slutar lita på vuxenvärlden. Om det inte är skäl nog att agera så tänk på samhällskostnaderna. Varje sådant barn riskerar att kosta samhället 1 milj/år istället för 1 miljon under hela sin uppväxt. Att läget är akut vet alla redan det talas om det i press varje vecka.

Etiketter: tv inslag betänknade

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln