Slår eller slår ut barn

Barn som redan är utsatta behöver stöd. Ändå är det sådant som t.o.m slår ut dem ännu mera. En ny diagnos för många dyskalkyli. De som inte får ihop siffror. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6209566
Mellan 3 och 6 procent av svenskarna har diagnosen dyskalkyli, att man har svårt för siffror. Bland lärare vet få vad det är, och drabbade Adam får inte rätt hjälp.

Sedan åkar antalet ensamkommande flyktingbarn. Men man tror inte att det blir mer än 5000 mer än förra året. .
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6256054

Enligt Migrationsverkets senaste prognos beräknas 12 000 ensamkommande barn komma till Sverige för att söka asyl i år, vilket är 5 000 fler än året innan. Det här ställer stora krav på landets kommuner att hitta boende till alla ensamma ungdomar, som ofta fått utstå mycket längs flykten.

– Det är hemskt men det är bara ungdomar som vågar och som är starka och som fått chansen att överleva som kommer till Sverige. Det som är svaga och inte har något alls de klarar inte att komma hit, säger Muhammed Abdullahi.

Muhammeds resa började i Somalia, gick över Kenya, Libyen, Malta och genom Europa innan han 2010, 14 år gammal kom till Sverige.

Han gjorde sin resa, ensam, utan någon egentlig plan för vart han skulle och han var nära att dö på vägen. Och antalet ensamma ungdomar som kommer till Sverige med liknande erfarenheter ökar.

Och man saknar förmundare i storstadsområdena vilket ställer till det för ensamkommande barn.

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/svagt-st%C3%B6d-f%C3%B6r-ensamkommande-flyktingbarn-3202453

Fyra av tio överförmyndare tycker inte att systemet med gode män fungerar för de enskommande barn och ungdomar som kommer till Sverige. Det visar en undersökning som Stadsmissionen gjort, och som hävdar att att det är ett rent lotteri vilken god man man får.

Det innebär att de inte får hjälp att starta bankkonto, besök hos tandläkare, sjukvård och andra instanser. Inte får hjälp med skolgång.

Nu efter 10 idag på Malou (tv 4) kommer de att tala om fosterbarn.

Kl.10.23 Veckans tema: Barn på flykt
Ahmad Khan var bara 10 år gammal när han spelade pojken Hassan i filmen Flyga drake. När filminspelningen var klar tvingades Ahmad att lämna sitt hemland Afghanistan och fly ensam hela vägen till Sverige.

 

Etiketter: radio inslag tv inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln