Satsa på familjehemmen 

Vår eminenta styrelse ledamot Johan Schött har fått in en åsikt i DN.
Det är han som också skrivit En bok om att driva familjehem; Andras barn mina ungar  (Vulcan) 

http://asikt.dn.se/asikt/debatt/satsa-pa-familjehemmen-en-fungerande-vardform/

Det slog mig, när jag stod där och tittade på alla dessa vardagskämpar som kom stretande med slitna barnvagnar och en blandad barnaskara i släptåg, att detta är människorna som gör det som alla andra pratar om. När politiker lägger ut texten om flyktingmottagandet då är det familjehemmen och jourhemmen som dygnet runt står redo att ta emot. När det pratas om solidaritet med de svagaste i samhället så är det familjehemmen och jourhemmen som tröstar och kramar barn som saknat den värme och omtanke som bara en familj kan ge. När debatten handlar om de problem som flyktingmottagandet sägs innebära så är det familjehemmen och jourhemmen som står redo att träna och uppmuntra, fostra och förmana.

Varför satsar då inte Sverige mer på familjehemsvården som ju faktiskt kan lösa en hel del av de utmaningar som vi nu ställs inför, inte minst med tanke på dagens flyktingsituation?

Det är en beprövad vårdform med cirka 9000 engagerade familjer, beredda att öppna sin dörr för ett barn eller en ungdom som behöver ett hem. Ingen annan vårdform kommer ens i närheten av de resultat som familjehemmen åstadkommer och detta till cirka en fjärdedel av vad till exempel institutionsvård kostar. Vi är dock alldeles för få.

Med en målmedveten rekrytering och med förbättrade och mer flexibla villkor skulle familjehemsuppdrag kunna göras mer attraktiva. Det skulle då inte bara handla om höjda arvoden, vilket i och för sig behövs, utan också om mer förutsägbara villkor, avlösning för vila och ’’batteriladdning’’, mer utbildning, förbättrade villkor beträffande pension och andra förmåner som är självklara för en löneanställd men som inte kommer familjehemsföräldrar till del.

Artikeln är längre. Men jag kan bara hålla med och säga underbart. Hoppas att de styrande ser den läser den och agerar.  

Etiketter: debatt artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln