Krisen engagerar...... som tur är 

SAMMANBROTT. Det behövs en statlig lönesatsning för att locka socionomer till socialtjänstens barn- och ungdomsvård. SAMMANBROTT. Det behövs en statlig lönesatsning för att locka socionomer till socialtjänstens barn- och ungdomsvård.

Den mest lästa artikeln i Dagens Industri är en om krisen inom socialtjänsten

http://www.di.se/#!/artiklar/2015/7/22/ledare-sveriges-socialtjanst-befinner-sig-i-fritt-fall/

Socialtjänsten står på randen till ett sammanbrott. Enligt en färsk kartläggning av Akademikerförbundet SSR vill hela sju av tio socialsekreterare säga upp sig. Socialsekreterarnas arbetsbörda är orimlig och kommuner, över hela landet, har mycket svårt att rekrytera socionomer. Särskilt inom den sociala barn- och ungdomsvården, den verksamhet som utgör samhällets yttersta skyddsnät. Fyra av tio chefer i dessa verksamheter uppger att man inte följer lagstiftningen, enligt Novus i februari.

Den nedåtgående spiralen har pågått i många år. Samtidigt ökar kraven på socialtjänsten. Nya målgrupper identifieras av regering och myndigheter, ofta med en komplex och svårarbetad problematik, som insatser mot rekrytering till gängkriminalitet och våldsbejakande extremism. Göteborg har fler IS-krigare än hela USA. Inom EU är det bara Belgien som har fler IS-krigare än Sverige per capita enligt Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan.

Personalkrisen inom socialtjänsten beror inte på det finns för få socialarbetare. Tvärtom. Socionomutbildningen är mycket populär och har höga antagningspoäng. Socialtjänsten måste reformeras vad gäller ledarskap, administrativt stöd, karriärtjänster och introduktion av nyanställda. Ansvariga ministern Åsa Regnér har här tagit initiativ, bland annat tillsatt en nationell samordnare. Det är utmärkt.

Men drastiska åtgärder krävs också. Jag har själv arbetat som socialsekreterare men lämnade det sjunkande kommunala skeppet för över tio år sedan. Den skadliga trenden att socialsekreterare med många år i yrket flyr socialtjänsten och nyexaminerade tvekar att kliva in måste brytas. Här och nu.

Det blytunga myndighetsansvaret står inte i paritet med utdelningen i lönekuvertet. Staten behöver akut skjuta till pengar för att locka tillbaka erfarna socionomer till socialtjänstens barn- och ungdomsvård. Regeringen bör snarast möjligt öronmärka medel för detta. Statliga miljardsatsningar har gjorts på lärares löner, det är hög tid att synliggöra socialarbetarnas betydelse. Money talks. Lön är en viktig faktor, men förstås inte den enda.

Sverige måste ha en professionell socialtjänst som klarar uppdraget att följa lagstiftningen i samtliga kommuner. ”Land ska med lag byggas” slås det fast i Magnus Erikssons landslag från 1350-talet. Det är en princip att värna även 2015. Om vi ska kalla Sverige en rättsstat är rättssäkerhet fundamentalt. Särskilt när det gäller samhällets mest utsatta barn och unga. Det är en av välfärdsstatens viktigaste kärnuppgifter. Kriminalitet och andra sociala problem, som psykisk sjukdom och missbruk, måste förebyggas med kvalificerat socialt arbete. Notan kommer ändå förr eller senare – med skyhög ränta.

Elvis Presley gör en klockren analys i sin gospelinspirerade hit ”In the Ghetto” från 1969. En pojke växer upp i Chicagos slum, kommer in på brottets bana och blir nedskjuten. I låtens slut sjunger rocklegenden om ett nytt spädbarn i gettot som går en liknande mörk framtid till mötes. ”People, don’t you understand, the child needs a helping hand or he’ll grow to be an angry young man some day.”

Jenny Sonessonjenny.sonesson@di.se

Etiketter: debatt artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln