Wajdi skall också ut..

Mamman och brodern försvann spårlöst. Han tvingades se på när pappan och farbrodern avrättades.  När Wajdi Mosat var 13 år kom han som ensamkommande flyktingbarn till Sverige.   Nu ska han visas ut. Mamman och brodern försvann spårlöst. Han tvingades se på när pappan och farbrodern avrättades. När Wajdi Mosat var 13 år kom han som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Nu ska han visas ut.

Då är det en till som skall ut.
Denna gången efter 6 år.

http://www.op.se/jamtland/ostersund/efter-sex-ar-i-sverige-ska-wajdi-visas-ut

Mamman och brodern försvann spårlöst. Han tvingades se på när pappan och farbrodern avrättades.

När Wajdi Mosat var 13 år kom han som ensamkommande flyktingbarn till Sverige.

Nu ska han visas ut

Det är en lite disig duggregnig fredag förmiddag och jag knackar på hos familjen Lindberg/Persson i Östra Odensala.

Det är Wajdi som öppnar.

– Han är som en son i huset, våra tre söners storebror, säger Emma Lindberg, mamma till Wilmer, Harry och Bosse.

Jag och Wajdi tar i hand och när våra blickar möts är det ett par vänliga, men mycket ängsliga ögon jag ser.

Kort hans berättelse:

"Min pappa och hans bror hade ett snickeri tillsammans i flera år. En grupp ur det muslimska brödraskapet kom till dem och hotade med att de måste betala en summa pengar eller ansluta sig till islam. De vägrade. Då kidnappade de min mamma och yngste bror och sa att de skulle mörda dem om de inte betalade. Men de hade inga pengar. Då kom de tillbaka och mördade min pappa och min farbror när jag var där. Jag såg alltihop."

Wajdis ögon tåras och han har svårt att fullfölja berättelsen. Det måste ha varit oerhört chockerande för en 13-åring att uppleva detta.

Därmed var han ensam med sin lillebror, som var 10 år. De tog sig till en morbror, men denne blev orolig för repressalier så han hjälpte Wajdi att få kontakt med en smugglare, som skulle ta honom till Sverige. Hans lillebror skulle han försöka lämna till ett kloster.

På kort tid hade nu Wajdi mist alla sina anhöriga.

I Migrationsverkets beslut står att det finns brister i hans berättelse, att den präglas av motstridiga uppgifter, och att han inte har angett någon dokumentation till stöd för berättelsen. De skriver att han inte gjort sannolikt att han vid ett återvändande till Egypten riskerar att utsättas för förföljelse och att han därmed inte är att betrakta som flykting.

När Wajdi är 18 år anses han vara vuxen. Då kommer utvisningen att verkställas.

Då har han varit i Sverige i sex år.

Stefan Nolervik
063-16 16 25stefan.nolervik@mittmedia.se

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln