Vi är ju så bra eller?

Många ensamkommande barn rymmer gång på gång från de hem där de placerats. De barn som försvinner vill inte bli omhändertagna utan lever hellre på gatan Foto: Fredrik Sandberg / TT Många ensamkommande barn rymmer gång på gång från de hem där de placerats. De barn som försvinner vill inte bli omhändertagna utan lever hellre på gatan Foto: Fredrik Sandberg / TT

I Sverige är det många som vill slå sig för bröstet och tala om hur duktiga vi är, hur många flyktingar vi tar emot och hur väl vi behandlar dem. Men är det så?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21513436.ab

Ett 30-tal människor, däribland barn, fick tillbringa natten utomhus utanför Migrationsverket i Kållered söder om Göteborg i väntan på att tas emot som asylsökande.

– Situationen är inte hållbar, säger volontärer från Refugees Welcome.

Natten till fredagen tvingades ett 30-tal personer sova utanför Migrationsverket i Kållered, uppger volontärer från Refugees Welcome i Göteborg. En av volontärerna på plats är skådespelaren Kjell Bergqvist som berättar om sina upplevelser i tv-klippet ovanför den här artikeln.

Det var män, kvinnor och barn i alla åldrar som väntade på att få söka asyl. Men trycket är stort på Migrationsverket och de asylsökande tvingades vänta hela natten. Människor fick sova på gräsmattor, sittandes i pinnstolar, eller på bara asfalten.
Det är en film med där Kjell Bergqvist beskriver vad han såg och hur det var

Samtidigt sprids så mycket felaktigheter på vägen.
Fick en grej på facebook som avslöjar en del.

Nej, nioåriga Alva fick inte kvarsittning för att hon hade ett mobiltelefonskal med en svensk flagga på. Det finns inte ens någon Alva på skolan.

Nej, åttaåriga... Noel blev inte avstängd från skolan för att han kallade en beige krita för hudfärgad.

Nej, muslimer har inte krävt att Oktoberfest i Tyskland ska stoppas.

Nej, det har inte varit ett gängslagsmål mellan flyktingar och tiggare på Malmö Central.

Nej, kvinnor i Malmö har inte ombetts att "täcka sig" och klä sig anständigt med hänsyn till flyktingar.

Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för att få "bättre snyftbilder".

Nej, muslimer delade inte ut tårta på Göteborgs Central för att fira terrorattentatet mot Charlie Hebdo.

Nej, Marcia Karlsson mördades inte av en man på en flyktingförläggning. Någon Marcia Karlsson har över huvud taget inte mördats.

Nej, en judisk kvinna blev inte misshandlad av muslimer i Uppsala för att hon hade en Davidsstjärna i halsbandet.

Nej, Migrationsverket tror inte att det ska komma 900 000 flyktingar till Sverige inom tre månader.

Nej, bussflyktingar har inte flyttat in på Stockholms slott i väntan på bättre boende.

Nej, Finland har inte utfärdat reseförbud för svenskar på grund av svensk flyktingpolitik.

Nej, Mehmet Kaplan har inte erkänt staten ISIS.

Nej, regeringen vill inte förbjuda Sverigedemokraterna.

Nej, Stockholms stad ska inte bygga någon "tiggarskrapa" där alla tiggare ska ges en lägenhet.

Nej, stora dalahästen i Avesta målas inte om i "mångkulturens färger".

Nej, tioåriga Mio förbjöds faktiskt inte att vara pepparkaksgubbe i Luciatåget.

Snälla medmänniskor och vänner. Jag tänker fortsätta ropa ett ord i den virala öknen tills den virala öknen börjar grönska av förstånd. Ordet är källkritik!

Räkna till tio och upprepa detta ord en gång i sekunden innan ni sprider hat, rasism och splittring på sociala medier genom fejkade nyheter och hittepå.

Förresten är julen räddad. Det blir varken någon punktskatt på julmust eller något förbud mot skägg.

(Huvudkälla: http://www.metro.se/nyheter/viralgranskaren/)

Samtidigt försöker man förena Marockanska barn med sina familjer genom att övertala dem att frivilligt flytta tillbaka hem

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6269963

Barnrättsorganisationen Bayti, som betyder mitt hem på arabiska (och uttalas Bejti), ingick ett avtal med migrationsverket i mars i år och fick i uppdrag av migrationsverket att återknyta kontakterna mellan barnen och deras anhöriga i Marocko.

Det har knappt gått fem månader av det årslånga avtalet mellan Bayti och migrationsverket, men Jouad Chouaib, ordförande för Bayti, berättar redan om flera utmaningar som han själv märkt av.

– Det första problemet är att många av de här barnen nästan är myndiga. Det kan handla om några månader tills de fyller arton och vi kan bara hjälpa minderåriga. Det andra problemet är att de flesta av de här barnen inte vill åka hem, och vår verksamhet bygger på att barnen frivilligt ska använda våra tjänster för att återvända, säger han.

Bayti har gjort telefonintervjuer med 29 barn, men det visade sig att ytterst få av dem vill återvända. Detta är en stor utmaning för organisationen och för alla som arbetar med frågorna. Jouad Chouaib menar att den marockanska statens attityd mot barnen också är en svårighet.

– Problemet är inte att Marocko inte vill ta emot barnen. Snarare är problemet att den Marockanska staten inte ser dem som barn som ska beskyddas, utan som kriminella som bör straffas, säger Jouad Chouaib.

– Många har haft det väldigt tufft under hela sin uppväxt. Därför är det ju också en utmaning att jobba med de här barnen, för att många av dem kan ju inte så mycket annat. Det har kanske funnits missbruk med i bilden sedan unga år, de kanske inte har haft ett jobb, och jag vet inte hur mycket skolgång de haft möjligheter till. De här barnen, de kan liksom livet på gatan, så att säga.

Etiketter: radio inslag artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln