Ny hjälp linje

Idag öppnar hjälptelefonen Själmordslinjen. Telefonlinjen drivs av den ideella föreningen Mind och är öppen dygnet runt. Idag öppnar hjälptelefonen Själmordslinjen. Telefonlinjen drivs av den ideella föreningen Mind och är öppen dygnet runt.

Då öppnar en ny telefon linje för att minska antalet självmord. Telefonlinjen drivs av den ideella föreningen Mind och är öppen dygnet runt.

Den vänder sig både til de som mår dåligt men äve de som är anhöriga.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6271937

– Alldeles för många människor dör i självmord. Det går att förebygga självmord. Det går att få hjälp, säger Carl von Essen som är generalsekreterare för Mind.

Telefonlinjen kommer att vara öppen dygnet runt och vänder sig både till de som har tankar på att ta sitt liv och till anhöriga. Den som ringer får vara anonym men när medarbetarna anser att det är fara för någons liv kommer de att försöka ingripa genom att ringa 112.

Konceptet har testats i andra länder och har varit framgångsriskt, säger Carl von Essen.

– Det man vet från tidigare erfarenhet i andra länder är att självmordslinjer kan vara ett bra sätt att förebygga självmord. Det är överhuvudtaget viktigt att ha den här typen av stöd som är lättillgängligt.

Enligt siffror från Karolinska Institutets suicidforskningscentrum tog drygt 1600 svenskar sitt liv under 2013. Av dessa var 1107 män och 499 kvinnor. Av dessa var sju av tio män. Särskilt vanligt är självmord bland de i övre medelåldern och bland pensionärer.

Antalet självmord har minskat sedan 1980-talet, förutom bland unga i åldrarna mellan femton och tjugofyra år, där självmorden snarare ökat under de senaste tio åren.

Helén Preutz
helen.preutz@sr.se

Det är väl bra om vi hjälps åt att sprida det.

I går kväll tittade jag på Morgans mission. Morgan Alling som jobbar med en klass runt mobbing. Tanken är att de skall bli ambassadörer och undervisa andra.

Jag tyckte att det var skönt att de även visade att det inte gick så bra i början och hur de tackalade det. Att Morgan visade hur nervös han var. Kommer definitivt fortsätta att titta 

Etiketter: information

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln