Inte vi som får pengarna

Förre S-politikern Jan Emanuel ­Johanssons Hoppetgruppen Förre S-politikern Jan Emanuel ­Johanssons Hoppetgruppen

Det går då och då rykten om alla pengar vi som familjehem tjänar Sedan talar man om institutioner där priserna är helt andra än de pengar vi får.

Nu är det de som skor sig på ensamma kommande flyktingbarn. Familjehemmen räcker ju inte till.

Tur att de åtminstone skriver som det är

Privata bolag tjänar multum på flyktingbarn – familjer får bara en bråkdel

http://www.dn.se/ekonomi/privata-bolag-tjanar-multum-pa-flyktingbarn-familjer-far-bara-en-brakdel/

Bristen på boenden till ensamkommande barn gör att privata familjehemsförmedlare kan pressa upp priserna kraftigt.

Förre S-politikern Jan Emanuel ­Johanssons Hoppetgruppen pekas ut som en av de ­dyraste. En kommun kan betala 3.600 kronor per dygn – bara en femte­del går till familjen som tar sig an barnet.

Bristen på boenden till ensamkommande barn gör att privata familjehemsförmedlare kan pressa upp priserna kraftigt.

Förre S-politikern Jan Emanuel ­Johanssons Hoppetgruppen pekas ut som en av de ­dyraste. En kommun kan betala 3.600 kronor per dygn – bara en femte­del går till familjen som tar sig an barnet.

Förra veckan granskade DN marknaden för de privata bolag som förmedlar familjehemsplatser till ensamkommande flyktingbarn åt kommunerna. Branschen har fått ett kraftigt uppsving i och med den pågående flyktingkrisen. Sedan 2014 har svenska kommuner betalat långt över en halv miljard kronor till bolagen. Många kommuntjänstemän är kritiska och anser att flera familjehemsförmedlare utnyttjar flyktingkrisen för att pressa upp priserna.

Ett av bolagen som pekas ut är Hoppetgruppen AB som ägs av den tidigare S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson. Han har under åren tjänat flera hundra miljoner kronor på att bygga upp och sälja bolag inom barn- och ungdomsvård.

Vimmerby är en av kommunerna som anlitat Hoppetgruppen. De har betalat 3.600 kronor per dygn för ett barn som inte varit i behov av några särskilda stödinsatser.

– Det är väldigt mycket pengar, men det var väldigt bråttom och vi hade inte tid att hitta något annat. Tyvärr är det en marknad som vi har svårt att styra. Hade det varit ett av våra egna familjehem skulle det kosta under 1.000 kronor per dygn, säger Svante Christiansson, individ- och familjeomsorgschef.

Flera andra kommuner betalar Hoppetgruppen upp till 3.600 kronor per barn och dygn, enligt kommunernas egna uppgifter och de avtal som DN har tagit del av. Långt över de mellan 1.200 och 1.400 kronor per dygn som kommunerna annars anser vara ett normalpris för en extern familjehemsplacering.

Det innebär alltså att kommunerna kan ha en månadskostnad på omkring 100 000 kronor för ett enda barn placerat i familjehem via Hoppetgruppen.

DN har varit i kontakt med ett av de familjehem som Hoppetgruppen anlitar. Mamman i familjen säger att pojken som fram tills nyligen bodde hemma hos dem inte har några särskilda behov, men att företaget ändå fakturerade kommunen 3.600 kronor per dygn. Kommunen bekräftar uppgiften för DN.

– Det var en riktigt dyr lösning för kommunen. Av de pengarna fick vi omkring 700 kronor per dygn. Resten gick till bolaget, säger mamman.

Det finns fler exempel.
Andra tjänar alltså pengar på det vi gör, trots att det är vi som gör jobbet.... 

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln