Trauma behandling 

Det räcker inte med att ge de flyktingar som kommer tak över huvudet. Många av dem har stora, djupa trauman bakom sig

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article21592799.ab

– Vi simmade bland lik, barn kvinnor, gamla, unga. Vi var tvungna att knuffa dem åt sidan för att simma igenom.

I behov av traumavård

Efter en timme kom räddningsbåten och på UNHCR:s hemsida berättar Alis pappa att han kallar sin son mirakel­bebisen. Pojken överlevde.
Många av de flyktingar som kommer till hamnen i Trelleborg och Centralen i Stockholm bär på svåra trauman. De skickas vidare genom Sverige med många skräckfyllda minnen i bagaget. Röda Korset räknar med att 30 procent av de flyktingar som kommer hit är i behov av särskild traumavård.

Har beviljat pengar

De flesta kommuner saknar dock specialistvård, avstånden är långa och många flyktingar får inte den vård de behöver. Även om traumavården är begränsad måste kommuner och landsting fånga upp dessa patienter så tidigt som möjligt. Det är viktigt att primärvården, mödravården och elevhälsan nu stärks för att klara även svårt traumatiserade patienter.

Regeringen har beviljat pengar till Sveriges kommuner och landsting, SKL, som nu får organisera vården av flyktingar. De som sett familjemedlemmar sprängas till döds eller drunkna i Medelhavet måste kunna få lindring. Både av humanitära skäl och för att de drabbade ska orka bygga ett nytt liv här i Sverige.

Eva Franchell 

Etiketter: ledare

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln