Rättstatens kanariefaglar

Hittade ett underbart inlägg som jag sparat lite pa.  

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/sveriges-socialsekreterare-raettsstatens-kanariefaglar-19091

Natten den 16 september larmade två socialsekreterare polisen i Stockholm. Någon hade kastat in brinnande föremål i deras hem. Två kollegor till dem fick under natten sina bostäder utsatta för skadegörelse och klotter. De fyra är anställda inom socialtjänsten i Stockholm stad och arbetar med barn- och ungdomsärenden på samma enhet. ”Jag känner mig inte trygg, man vet ju inte vad som kan hända nästa gång” kommenterade en orolig socialsekreterare i media.   

Under juni, juli och augusti har socialtjänstkontor i Stockholmsförorterna Tullinge, Tumba och Hallunda i Botkyrka kommun utsatts för mordbränder. En anställds bil stacks i brand utanför hemmet på Värmdö den 27 augusti. Attackerna har koppling till ärenden där barn har tvångsomhändertagits enligt LVU. 

Sveriges socialtjänst står på randen till ett sammanbrott. Sju av tio socialsekreterare vill säga upp sig enligt Akademikerförbundet SSR. Kommuner över hela landet har ytterst svårt att rekrytera socialsekreterare, även via bemanningsföretag. Särskilt tufft är det att hitta handläggare för barn som far illa. Allt färre socionomer vill ta på sig det blytunga myndighetsansvaret som utgör samhällets yttersta skyddsnät.  

En gång i tiden var jag socialsekreterare med barnärenden på mitt bord. År 2015 skulle jag aldrig utsätta mig och min familj för det på grund av hotbilden. Personer som hatar socialtjänsten kan numera hetsa varandra i sociala medier. 

I våras argumenterade jag i en debattartikel för att fler familjehemsplacerade barn borde adopteras. Det utlöste en flod av hat från okända som kräver att blod alltid är tjockare än vatten. Jag hängdes ut med namn och bild i ett forum mot LVU på Facebook med över 2000 medlemmar. Gruppens administratör beskrev mig som ”fascisten från helvetet” och ”demonbesatt”. I kommentarerna stämplades jag som barnslavhandlare, psykopat, häxa och att jag borde krossas. I februari polisanmälde socialtjänsten i Göteborg gruppens frontfigur efter han hängde ut tre socialsekreterare som pedofiler.  

Enligt Arbetsmiljöverket är hot och våld den vanligaste orsaken för socialsekreterare till anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro. Befogad rädsla kan påverka yrkeskårens myndighetsutövning. Vem orkar stå upp för lagen om man vet att det triggar en rasande nätmobb? Vem vågar omhänderta barn till IS-krigare eller medlemmar i Hells Angels?

Jag befarar att socialkontor kan komma att sprängas i luften. Den 24 juli kastades en handgranat mot ett socialkontor i Malmö. Den 5 augusti utlöstes en kraftig detonation i socialtjänstens lokaler i Trelleborg. En handgranat orsakade omfattande skador. I februari krossades ett fönster och en brandbomb slängdes in.  

Fram till 1986 användes kanariefåglar i brittiska kolgruvor för att upptäcka giftiga gaser som orsakar explosioner. Om kanariefåglarna slutade sjunga var det en signal för gruvarbetarna att söka skydd. Sveriges socialsekreterare är rättsstatens kanariefåglar. När de tystas är det en varning för hela samhället.

Jenny Sonesson 

Etiketter: debatt artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln