Kan faktiskt förstå

Bo Wallströmer, kommunchef i Ljusnarsbergs kommun önskar tydlga besked från Migrationsverket. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio. Bo Wallströmer, kommunchef i Ljusnarsbergs kommun önskar tydlga besked från Migrationsverket. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio.

Flyktingströmmarna drar med sig problem på de flesta håll.

Redan hårt belastade socialsekreterare går fullständigt på knäna på vissa håll

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6290543

De är utarbetade, och för den ordinarie personalen som är kvar ökar därför trycket ännu mer, säger kommunchef Bo Wallströmer.

– De andra har ju inte suttit och rullat tummarna innan det här uppstått utan de har ju haft en hel del att göra de med, så alla andra ärenden finns ju kvar. Det handlar om vanliga barnutredningar, det handlar om försörjningsstöd, missbruksvård och allt möjligt som blir lidande av allt detta, säger Bo Wallströmer.

Ljusnarsbergs kommun med knappt 5 000 invånare har under flera år tagit emot många flyktingar per invånare.

Just nu har Migrationsverket 785 sängplatser i kommunen, men Bo Wallströmer tror att det är ännu fler. Det här skapar ett stort tryck på kommunen. Han och de andra cheferna ägnar stor del av sin arbetstid åt den här frågan, en av flera saker han anser att de inte blir kompenserade för.

Samtidigt som intervjun görs idag kommer ännu ett mejl från Migrationsverket till Bo Wallströmer. Det handlar om ytterligare planerade asylboenden i Ljusnarbergs kommun som om de kommer klara inspektionen kommer att ge ytterligare 390 platser i kommunen.

– Det är klart att det blir ytterligare en påfrestning, antagligen, säger Bo Wallströmer.

Lägesbeskrivning från länet

Ingen annan kommun utöver Ljusnarsberg uppger att de har sjukskrivna socialsekreterare. Men alla skriver att läget är pressat.

Kumla
Situationen inom socialtjänsten ansträngd, men läget är hyfsat under kontroll. Vissa personalförstärkningar/förändringar har inneburit en viss lättnad för tillfället.

Laxå
Socialförvaltningen har en hög belastning, men vi hanterar situationen.

Askersund
Läget är ansträngt. Vi har en hög belastning men än så länge kan vi hantera det.

Hallsberg
Läget är mycket ansträngt. Det blir allt svårare, för att inte säga omöjligt, att ordna boende till de ensamkommande barnen. Nästa steg kan bli hotell eller annan akut lösning.
Andra arbetsuppgifter/åtaganden "trängs undan" av arbetet med de ensamkommande barnen.

Hällefors
Situationen extremt pressad både för individ- och familjeomsorgen och förskola/grundskola.

Nora
Vi har nått smärtgränsen. Kommer takten i anvisningar av barn att öka klarar vi inte av situationen.

Lindesberg
Verksamheterna är hårt belastade, främst inom social förvaltningens barn och unga-grupp. Kommunen har beslutat sätta stopp för mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

Karlskoga
Situationen är ansträngd och vi har brist på familjehem.

Lekeberg
Läget är under kontroll.
Örebro
Situationen mer ansträngd än tidigare, men fortfarande under kontroll.
Degerfors kommun har inte svarat på frågan.

Det är kommunchefer/socialchefer som har svarat på frågan.

Men även andra delar i kommunerna belastas. Många flyktingar har även en dålig tand status och behöver mycket vad gäller tandläkare

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6289565

Alla asylsökande har rätt till akut tandvård, och barn har rätt till fullständig tandvård, något som satt press på Folktandvården runt om landet.

Det visar en enkät från Ekot som besvarats av alla landets regioner och landsting.

En vanlig ökning av antalet asylsökande ligger på runt 50 procent nu i höst jämfört med förra året. Kliniker i kommuner med hög mottagning och nära asylboenden har extra hårt tryck.

I Dalarna är det nu svårt att få akuttiderna att räcka och tandvårdschefen i Kalmar län skriver att det nu är risk för arbetsrelaterad stress. Bristen på tolkar är stor inom de flesta landsting och regioner.

I Norrbotten uppger divisionschefen att tolkbristen gör att patientsäkerheten hotas. I många landsting är eller väntas köerna för friska vuxna bli längre.

– Det finns naturligtvis risk för undanträngningseffekter här. Att vi inte hinner med den planerade vård som vi i övrigt har tänkt oss, säger Anders Ljungné, tandvårdschef över allmäntandvården i Västra Götaland.

I nuläget behöver bland andra Västra Götaland, Uppland, Skåne och Kalmar mer personal. Många jobbar också på en omfördelning av personal till kliniker med högt tryck. I exempelvis Skåne har man ökade öppettider och i Jönköpings län funderar man nu på olika lösningar.

– Vi är redan i dag ute på asylboendena men skulle kunna vara det i mycket högre utsträckning. I dag håller vi lektioner i munhälsa. Vi talar om hur svensk tandvård fungerar. Vi kanske skulle kunna göra enkla undersökningar där. Ingenting är omöjligt. Vi måste titta på nya lösningar hela tiden, säger Kerstin Gustafsson

Det gäller även skolan som nu måste ta emot många fler som behöver extra undervisning och stöd på olika sätt. Skolpsykologer som inte är utbildade att ta hand om den typen av problem som de nu möter. Sjukvården.....

Man planerar t.ex ett asyl boenden i en liten ort som heter Lundsbrunn

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6290656

Inne i entrén till Lundsbrunns kurort står en fontän och sprutar vatten. Här är det tomt på människor, bortsett från personalen. Men det kan ändras snabbt eftersom Migrationsverket vill att upp till 870 asylsökande ska flytta in på hotellet, om inga fel upptäcks.

Och för en ort med 887 invånare i den senaste folkräkningen innebär det många frågor. Det säger flera av de jag pratar med utanför affären, men som inte vill ställa upp med namn.

Jag kan faktiskt förstå att det finns de som reagerar.  

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln