Lagbrott föder nya problem 

För att lyckas rekrytera fler socialsekreterare till vakanser som idag finns inom Uppsala kommun vill arbetsgivare se över om man kan anställa icke behöriga till de tjänsterna. Ett förslag som fått fa För att lyckas rekrytera fler socialsekreterare till vakanser som idag finns inom Uppsala kommun vill arbetsgivare se över om man kan anställa icke behöriga till de tjänsterna. Ett förslag som fått fa

Det har länge varit kris inom socialtjänsten. Det går inte ens att rekrytera nya handläggare på ånga ställen. Det för med sig att vissa kommuner nu fyller upp med obehörig personal. 

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/socialsekreterare-larmar-om-lagbrott  

För att få in mer personal och fylla vakanser inom socialtjänstens barn och ungdomsenheter i Uppsala föreslog arbetsgivaren nyligen att se över om man i vissa fall skulle kunna frångå kravet på behörig personal med socionomutbildning eller motsvarande. Något som starkt ifrågasätts av Akademikerförbundet SSR som representerar en stor del av medarbetarna.

– Från 1 juli 2014 är det nya regler kring behörighet för vissa arbetsuppgifter inom socialtjänstens barn- och ungdomsvård. Och då kommer ju arbetsgivaren i så fall att begå lagbrott, säger My Eriksson, specialisthandläggare och förtroendevald inom Akademikerförbunder SSR. 

Men My Eriksson menar att det finns utbildad personal. Det gäller bara att locka med rätt saker.

– De väljer andra yrken än att komma till barn- och ungdomsenheterna. Det handlar om att höja statusen på yrket, höja lönen och se till att vi har rimliga arbetsförhållanden, säger hon. 

Man kan inte säga att krisen inom socialtjänsten blir bättre av alla ensamkommande flykting barn. Det behövs ännu  flera handläggare. Fick berättat för mig hur det fungerar igår. Migration verket hör av sig och talar om att x dagen kommer det x antal personer och de är f.r.o.m då kommunens ansvar. De vet inget om dem.  mer än vilket land de kommer ifrån och vilket språk de talar. Då det gäller ensamkommande barn har de förhoppningsvis  en familj och man åker då direkt dit med barnet tillsammans med en tolk. Ofta talar barnet inte ett ord engelska. Man får en stund med tolken då de kommer sedan är man rätt utlämnad med placeringen. Placerings kommunen informerar boende kommunen om att det finns ett barn där som skall in i skola och de skickar sedan räkningen för detta till placerings kommunen. 

De skickar sedan räkningen vidare till migrationsverket. 

Det innebär att det finns de som ser chansen att göra en hacka på många placeringar. en del får så mycket som 1500 per dygn/barn. Många som aldrig jobbat som familjehem tidigare, som inte är utbildade, inte har erfarenhet och då är risken stor att barnet kommer att fara illa. 

Hörde om en familj som hade 9 barn med placeringar. En annan med 7. 

Lägg då till att det kanske är obehörig personal som jobbar m,ed frågorna. Jag är rädd  att det kommer en ny kris med alla dessa barn som riskerar att hanteras fel och illa. Och det är vi familjehem som får skulden trots att det inte kommer att vara vana, erfarna utredda hem utan nya som gör det för pengarna. 

Jag är rädd att det från att ha varit en ordentlig kris går till att bli ett fullständigt haveri som vi kanske inte reser oss ifrån . 

Etiketter: radio inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln