Barn utan tillhörighet

Nioåriga Rama Bilal Alis mamma är från Libanon. Men mamman kan inte överföra sin nationalitet till sina barn eftersom medborgarskapet följer pappan. Rama är därför statslös. (Foto: UNHCR/Jordi Matas) Nioåriga Rama Bilal Alis mamma är från Libanon. Men mamman kan inte överföra sin nationalitet till sina barn eftersom medborgarskapet följer pappan. Rama är därför statslös. (Foto: UNHCR/Jordi Matas)

Då har vårt första ensamkommande kommit och nästa anländer på måndag. En liten kille både till kropp och själ även om han är lång. man märker det särkilt då allt är nytt och annorlunda. Men verkar så snäll. Men hemlängtan lyser igenom. Just nu hör jag honom i hans rum. Han lyssnar på hemlandssånger på datorn och sjunger med. Melankoliska sånger i moll. Så fina men så fulla av längtan.

Han vet vart han kommer ifrån och han hörde hemma någonstans men det finns även de barn som inte tillhör någonstans.

http://www.expressen.se/geo/ett-statslost-barn-fods-var-tionde-minut-och-darfor-ar-laget-akut/

Antalet barn som föds utan att tillhöra en stat ökar. Utan ID-handlingar får de svårare att bygga en framtid och döms ofta till ett liv i diskriminering.

Ett statslöst barn föds i världen var tionde minut, fastslår en ny FN-rapport.

Det är ett barn utan födelseattest och ID-handlingar, ett barn utan medborgarskap och rättigheter som inte får chansen att leva ett fullvärdigt liv.

– Jag gillar inte att vara statslös, det är orättvist, säger Rama Bilal Ali, 9, statslös i tredje generationen i Libanon.

Nioåriga Rama Bilal Alis mamma är från Libanon. Men mamman kan inte överföra sin nationalitet till sina barn eftersom medborgarskapet följer pappan. Rama är därför statslös. 

Alla mina vänner kan resa till olika platser, men jag kan inte resa någonstans. Jag är ledsen för att jag inte har något ID-kort.”

Omkring tio miljoner människor världen över förnekas i dag en nationalitet. Ofta förbjuds de att gå i skola, besöka en doktor, få ett jobb eller köpa ett hus. UNHCR:s kampanj #Ibelong har som mål att utrota statslösheten inom tio år. För att uppnå målet uppmuntrar man alla länder att ta de här stegen:
Tillåt barn att tillskrivas nationaliteten för landet de är födda i, om de i annat fall hade blivit statslösa.
Reformera lagarna som hindrar mammor från att föra vidare sin nationalitet till barnen på samma sätt som papporna kan.
Ta bort lagar och förordningar som förnekar barnen en nationalitet på grund av sin etnicitet, ras eller religion.
Säkerställ universell födelseregistrering för att förebygga statslöshet.

Inlägget är längre

Undrar hur det blir för de barnen? Det blir fler och fler. Tror jag läste en siffra på över 40 000 barn som födds nu under flykt. 

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln