Stringtrosor och kalsonger 

Mitt i alla bedrövelse runt flykting krisen (kan väl inte kalla det annat) så kommer något annat som behöver lyftas.

Många unga tjejer, för att inte säga nästan alla, som utsätts för våldtäkt, drar sig för att anmäla och vill inte ha rättegång eftersom det upplevs som att våldtas en gång till. Frågorna är så närgånga och skuldbelägger så ofta den som ut satts istället för att riktas mot den som utsatt.

En kvinnlig advokat fick nog.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21740383.ab

Genom åren har advokat Elisabeth Massi Fritz specialiserat sig på att företräda brottsoffer, bland annat i våldtäktsmål. De senaste dagarna har hon hyllats på sociala medier efter en protest hon genomförde i förra veckan.

”Våldtäktsoffer måste sluta SKULDBELÄGGAS. En våldtäkt beror inte på klädsel, alkohol etc etc utan på våldtäktsmannen. Jag bad förövaren beskriva sina kalsonger ingående i ett förhör och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet”, skriver hon på Instagram och fortsätter:

”Mitt svar blev 'lika stor betydelse som min klients stringtrosor' herr ordförande. Kunde inte låta bli. Kämpar på i dessa mål och jobbar stenhårt med att förändra attityderna i rättssalen”.

– Jag vill vara tydlig och rak med att jag tycker att något inte fungerar. Jag har tröttnat på att utsatta våldtäktsoffer kanske inte vågar göra en polisanmälan för att man är rädd att skuldbeläggas och känna skam, säger Massi Fritz till Aftonbladet.

”Hör inte hemma”

Debatten om hur våldtäktsoffer skuldbeläggs har blossat upp flera gånger de senaste åren. Men Massi Fritz tycker inte att det skett några större framsteg. Offer som hon representerar får fortfarande frågor om sin klädsel, hur trosor såg ut eller varför de valde att följa med en okänd man hem.

– Det hör inte hemma i en svensk rättsprocess att en målsägande får frågor som enbart går ut på att smutskasta henne, att få henne att bedömas som icke trovärdig när det saknar betydelse, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om att personer upplever att rättegången blir en traumatisk upplevelse och en andra våldtäkt.

Underbart men tråkigt att det skal behövas och tråkigt att inte fler gör likadant men hoppas att fler följer efter.  

Etiketter: artikel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln