Ett sätt att behandla

Många barn med diagnoser har även vitamin brist. I många fall kan det bli bättre om man ger banren rätt vitaminer i rätt dos. Man kan självklart även påverka genom kosten men då jag gick utbildning inom mat fick jag veta att vårt sätt att frakta förvara och tillaga maten gör att ca 75 % av vitaminerna försvinner. De flesta behöver alltså tillskott.

http://kurera.se/vanligt-med-naringsbrist-hos-energibarn/

Vanliga näringsbrister hos personer med ADHD är bland annat omega-3-fettsyror, zink och magnesium i kombination med förhöjda kopparvärden samt obalans mellan kalcium och magnesium.
– Koppar och zink är viktiga för vår hormonbalans och är alltid i obalans vid beteendestörningar, koncentrationsproblem, känslomässiga utbrott och allergier. Höga kopparvärden hör ihop med födoämnesallergier och överkänslighet och inflammatoriska tillstånd, förklarar Maria Hellström, näringsterapeut.

I artikeln är det en lång rad med olika vitaminer och vilka följder brist ger.

Hårmineralanalys
Det kan vara svårt att veta vad just en själv eller sitt barn med ADHD behöver. Vill man inte guida sig fram med hjälp av bristsymptomen kan en hårmineralanalys vara till hjälp.
– I hårmineralanalysen kan man se specifika mineralmönster som ger hyperaktivitet, dålig sömn, koncentrationsproblem, blodsockersvängningar och humörsvängningar som går att förbättra med näringstillskott och kostomläggningar. Man kan se ett tydligt mönster hos personer med ADHD, de har många gånger ett högt kopparvärde i förhållande till zink, och med det följer låga magnesiumvärden och brist på vitamin B6. Därutöver förekommer ofta brist på kalcium men med problemet att de trots det har för högt kalcium i förhållande till magnesium, förklarar Maria.

Hon har även förslag till kost för Energibarn som hon kallar dem.

http://kurera.se/naringsterapeutens-kostrad-till-energibarn/

Marias 7 kostråd för att mildra ADHD/ADD:
1. Uteslut socker
– Uteslut allt socker (läsk, juice, saft, kakor, bullar, godis och glass). Barn blir lugnare utan socker.

2. Uteslut vete- och mjölkprodukter
– Dessa livsmedel framkallar ofta allergier och när kroppen kommit ur balans behöver man ta bort allt som kroppen blivit överkänslig mot och bara tillföra den näring som skapar balans.

3. Se upp för tillsatser
– Uteslut till exempel helt tillsatsen MSG (E-621) eftersom den stör känsliga hjärnor. Finns exempelvis i färdiga kryddblandingar, chips och buljong.

4. Ät högvärdigt protein
– Ät högvärdiga proteiner som kyckling, kalkon, fisk, ägg, lamm- och nötkött av bra kvalitet.

5. Ät långsamma fiberrika kolhydrater
– Som till exempel fullkornsris, quinoa, vildris, potatis och sötpotatis. Låt det vara lika mycket protein som kolhydrater på tallriken.

6. Ät fibrer i form av grönsaker, bär och fröer
– Bär som hallon, blåbär, lingon och tranbär innehåller förutom vitaminer även fibrer som ger tarmarna något att jobba med och på så sätt ger kroppen ett jämnare energiupptag. Linfrön är bra för att stabilisera blodsockret.

7. Ät ofta
– Det behövs en bra måltid var tredje timme för att hålla blodsockret i balans för oss alla och det är särskilt viktigt för de med ADHD.

Bra kosttillskott:
• Fettsyrorna DHA, EPA, GLA (Eye Q)
• L-tyrosin
• Magnesium
• Zink
• Vitamin B6

Symptom (och troliga anledningar):
Bristande koncentration och hyperaktivitet
Brist på fettsyror ger förutom torr hy och eksem alla former av koncentrationsstörningar och hyperaktivitet.

Problem med motoriken
Obalans och brist på kalcium/magnesium ger dålig sömn med trötthet, hyperaktivitet och motoriska störningar.

Dålig inlärning, koncentrationsproblem och allergier
Högt koppar/zink ger dålig inlärning, koncentrationsproblem, dåligt immunförsvar och allergier.

Självklart ska man inte bara behandla diagnoser med vitaminer men man kanske kan komplettera med det och få lugnare mer harmoniska barn. Definitivt värt att testa. Spännande.  

Etiketter: information forskning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln