Drabbar fel personer 

Läkarstudenten Emelie Haagerup. I Helsingör vägrades hon gå ombord på  färrjan till Helsingborg då hon bara hade danskt ID och passet hemma i Sverige Läkarstudenten Emelie Haagerup. I Helsingör vägrades hon gå ombord på färrjan till Helsingborg då hon bara hade danskt ID och passet hemma i Sverige

Då har man stängt gränserna. Alla måste visa id handlingar för att komma in i Sverige

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22040320.ab

Han reste från Tyskland utan packning och med 60 euro på fickan.

Men han var glad för att han hoppades snart återse sina vänner.

Först i Köpenhamn fick han veta att dörren till Sverige är stängd för honom.

– Jag har ingen aning vad jag ska göra nu, säger 15-årige Ehsan från Afghanistan

Att skaffa några id-handlingar i Iran är omöjligt för en afghansk flykting, berättar han. Precis som många andra av sina landsmän åkte han till Europa utan. Nu står han på tågstationen i Köpenhamn, armarna hänger lealöst utmed kroppen, blicken flackar runt. Han har ingen aning vad han ska göra. Vi frågar om han är hungrig, om vi kan bjuda honom på en bit mat.

– Jag har ingen lust att äta nu, säger han.

De stängda gränserna ställer till det även för våra egna innevånare. Man godkänner inte ens id handlingar som godkänns i Sverige.

http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/h%C3%A4r-nekas-svenskar-komma-tillbaka-hem-vet-inte-vart-jag-ska-ta-v%C3%A4gen-568c15d8fca38ffa3c000044

Har du inte körkort, pass som gått ut och id handling ifrån bank inte godkänns vad gör du då?

http://www.expressen.se/kvallsposten/emelie-27-fick-inte-komma-in-i-sverige/

Emelie Haagerup, 27, skulle åka från Danmark hem till Sverige för att följa med på en semesterresa med familjen. Men hon vägrades stiga ombord på färjan mellan Helsingör och Helsingborg då hennes danska legitimation inte ansågs vara en giltig ID-handling och passet fanns hemma i Sverige.

– Det är fullkomligt rubbat, säger pappa Ulf Haagerup, som tvingades köra från Göteborg till Danmark och lämna dotterns pass.

När Emelie under måndagen skulle ta färjan mellan Helsingör och Helsingborg i Sverige fick hon inte komma ombord eftersom hon inte kunde hitta sitt körkort. De enda ID-handlingar Emelie Haagerup hade var ett dansk ID-kort utan foto, som hon använder som legitimation i Danmark och en studentlegitimation med foto som bekräftar att hon är inskriven vid universitetet i Odense. Men det ansågs inte tillräckligt. Vakten i Helsingör skannade in handlingarna och skickade till gränspoliserna i Helsingborg, vilka meddelade att de inte kunde låta henne gå ombord på färjan. Emelie tog kontakt med svenska ambassaden i Köpenhamn, som inte kunde göra något åt situationen.

– Det är inte rimligt att man trots att man är uppenbart svensk och har bevis på att man är det inte får komma hem till sitt eget hemland. Det fanns inga tvivel om att jag var jag och inte en flykting.

Emelie hade ingen möjlighet att åka den långa vägen tillbaka till Odense för att se om hennes körkort fanns där så i stället fick hon sitta och vänta i tre timmar i Helsingör, medan hennes far Ulf Haagerup körde ner med passet från Göteborg.

– Det är konstigt att man inte kan ha en dator vid de här kontrollerna så att man snabbt kan göra en faktakoll. De kunde gott ha släppt in henne, det här är patetiskt, säger Emelies pappa Ulf Haagerup.

Han tycker att regeringen borde ha tänkte igenom det praktiska noggrannare innan gränskontrollerna infördes.

– Man har hetsat fram det här förslaget och inte tänkt på konsekvenserna, säger Ulf Haagerup.

Ja i vårt upplysta samhälle borde man väl ha tillgång till ex kopia av körkort via nätet. Polisen gör ju sådanna kontroller i bilen om de stoppar någon. Åker man för fort förbi en fartkamera jämför de med kortet på körkortet som finns inscannat hos på polisen varför kan man inte göra likadant nu? 

Etiketter: artikel tv inslag

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln